Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γνώση και ανθρωπιστική βοήθεια ενάντια στην πολιομυελίτιδα

Δράση κατά της πολιομυελίτιδας από το End Polio Now

Δράση κατά της πολιομυελίτιδας από το End Polio Now

Του Αριστοτέλη Αποστολίδη, Γυναικολόγου - Μαιευτήρα

Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη, η οποία αναγνωρίζεται συνήθως από την οξεία έναρξη χαλαρής παράλυσης. Ο ιός της πολιομυελίτιδας εισβάλει στον οργανισμό και προσβάλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Πάνω από 90% των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας είναι είτε ασυμπτωματικές είτε εκδηλώνονται με μη ειδικό εμπύρετο.

 Στο 10% των περιπτώσεων εκδηλώνεται ήπια νόσος με συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμπύρετο, κακουχία, κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο. Χαλαρή παράλυση συμβαίνει σε <1% των λοιμώξεων από τον ιό της πολιομυελίτιδας. Η παράλυση της πολιομυελίτιδας είναι συνήθως ασύμμετρη, με εμπύρετο στην έναρξη. Ο μέγιστος βαθμός παράλυσης ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως εντός 3-4 ημερών.

Το σημείο της παράλυσης εξαρτάται από τον εντοπισμό της κυτταρικής καταστροφής στο νωτιαίο μυελό και στο εγκεφαλικό στέλεχος. Τα κάτω άκρα προσβάλλονται πιο συχνά από τα άνω. Παραλύσεις των αναπνευστικών ή/και των προμηκικών μυών (κατάποσης) μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Υπολειμματική παράλυση παρατηρείται στο 0.1 – 1% των κρουσμάτων. Άσηπτη μηνιγγίτιδα συμβαίνει στο 1% περίπου των περιπτώσεων.

Νόσος μικρών παιδιών

Η πολιομυελίτιδα παραμένει κυρίως νόσος των βρεφών και μικρών παιδιών. Στις λίγες εναπομείνασες ενδημικές χώρες, το 80-90% των κρουσμάτων αφορούν σε παιδιά <3 ετών και ουσιαστικά όλα τα κρούσματα είναι <5 ετών.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 1985 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 185.000 νέα κρούσματα της νόσου σε 160 χώρες σήμερα τα κρούσματα περιορίζονται σε 3 μόλις εμπόλεμες και δυσπρόσιτες περιοχές ( Αφγανιστάν, Βόρειο Πακιστάν και Β. Νιγηρία ).

Σήμερα, στον παγκόσμιο χάρτη και σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι χώρες που παραμένουν ενδημικές για πολιομυελίτιδα είναι το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία. Επιπλέον έχουν αναφερθεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2013, 174 κρούσματα πολιομυελίτιδας στη Σομαλία, 14 στην Κένυα, 3 στην Αιθιοπία, 3 στο Νότιο Σουδάν και 1 στο Καμερούν, σε περιοχές όπου δεν μπόρεσαν να φτάσουν οι υγειονομικές μονάδες να εμβολιάσουν τα παιδιά λόγω των εμπόλεμων καταστάσεων που υπάρχουν στις προαναφερθείσες περιοχές.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Το Διεθνές Ρόταρυ ξεκίνησε το 1985 με το σύνθημα, Polio Plus την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της φοβερής μάστιγας που έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς κι ακόμη περισσότερους αναπήρους, συνήθως άτομα νεαρότατης ηλικίας. Από τότε το Ρόταρυ και οι συνεργάτες του συνέβαλαν στην μείωση των κρουσμάτων από 350.000 σε λιγότερο από 250 σήμερα, και παραμένουν δεσμευμένοι μέχρις ότου κάθε παιδί να είναι ασφαλές έναντι της νόσου. Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας για την προστασία των 2,5 δισεκατομμυρίων παιδιών σε 122 χώρες.

Με συμμάχους τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την UNICEF, το Κέντρο πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών των ΗΠΑ, δεκάδες κυβερνήσεις, ιδρύματα όπως το ίδρυμα Aga Chan και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, εκατοντάδες επώνυμους κι εκατομμύρια ανώνυμους δωρητές και εθελοντές περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί στις σχεδόν 3 δεκαετίες που διαρκεί αυτή η μεγαλειώδης προσπάθεια που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

Στη χώρα μας με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση κάθε πιθανής εισαγωγής άγριου ιού πολιομυελίτιδας, λειτουργεί:

• από το 1998, κλινικοεργαστηριακό δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης (Ο.Χ.Π.) – πολιομυελίτιδας

• από το 2010, συμπληρωματική εργαστηριακή επιτήρηση δειγμάτων κοπράνων για την ανίχνευση πολιοϊών σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κλπ). Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανευρεθεί άγριος ιός πολιομυελίτιδας.

• Από το 2012, περιβαλλοντική επιτήρηση του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανευρεθεί άγριος ιός πολιομυελίτιδας. Σε επιφυλακή όμως βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα. Την ανησυχία των ελληνικών αρχών επιτείνει το γεγονός ότι, αρκετοί πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Συρία δεν έχουν εμβολιαστεί λόγω κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος της αραβικής χώρα.

Tο Σαββατοκύριακο 20 & 21 Σεπτεμβρίου οι ροταριανοί της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ που καλύπτει τη Βόρειο Ελλάδα ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δράση «Ανεβαίνουμε στον Όλυμπο – ξεριζώνουμε την Πολιομυελίτιδα». * Για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνεισφορά σχετικά με το πρόγραμμα END POLIO NOW παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6944500197. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ