Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυξήθηκε σημαντικά η παχυσαρκία στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση

Η οικονομική κρίση έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση

Αύξηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας καταγράφεται σε έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία εξέτασε τις συνέπειες των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών των τελευταίων ετών στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Η «Μελέτη της επίδρασης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στην παιδική παχυσαρκία» υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου υπό την εποπτεία του καθηγητή Λάμπρου Συντώση, την περίοδο 2009 -2013.

Άυξηση της παχυσαρκίας

Το δείγμα αφορούσε σε 28.860 εγγεγραμμένους μαθητές το 2009 και 30.425 εγγεγραμμένους μαθητές το 2013, της Γ' και Ε' Δημοτικού στην περιοχή της Αττικής. Από την επεξεργασία των στοιχείων που συνέλεξαν οι επιστήμονες και αφορούσαν στο βάρος, το ύψος, τις διατροφικές συνήθειες και το εισόδημα των οικογενειών των μαθητών, προέκυψε αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας από 8,2% το 2009 σε 9,4% το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ήταν σταθερά για πολλά χρόνια με μια μικρή τάση μείωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως παρατηρήθηκε αυξητική τάση που φέτος έγινε και στατιστικά σημαντική.

Όπως εξήγησε ο κ. Συντώσης, ενώ την περίοδο 1997-2004 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, στη συνέχεια παρατηρήθηκαν τάσεις σταθεροποίησης για μια οκταετία. «Δυστυχώς, όμως, η μελέτη μας καταγράφει την τελευταία διετία μια στατιστικά σημαντική αύξηση», επεσήμανε.

Η αύξηση αποδίδεται στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, αφού για παράδειγμα, το 2009 μόνο το 14,8% των παιδιών δεν έτρωγε πρωινό, το 2013 το ποσοστό είχε ανέλθει στο 24,9%. Επίσης, ενώ το 2009 το 66,2% των μαθητών έτρωγε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα, το 2013 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 45,8%.

Το 2009 όσπρια κατανάλωνε μια φορά την εβδομάδα το 88% των παιδιών και το 2013 το 68,7%. Εκτός σπιτιού πάνω από μια φορά την εβδομάδα έτρωγε το 2009 το 65,1% των παιδιών, ενώ το 2013 το 18,5%. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ωμά ή βραστά λαχανικά έτρωγε το 2009 το 45,1% των μαθητών και το 2013 το 64,5%.

Τέλος, ενώ το 2009 μόνο το 29,7% των παιδιών παρακολουθούσε τηλεόραση και ασχολούνταν με videogames και ηλεκτρονικούς υπολογιστές τις ημέρες που είχε σχολείο, το 2013 το ποσοστό είχε ανέλθει στο 39,7%. Αύξηση επίσης καταγράφηκε και στον χρόνο που δαπανούσαν τα παιδιά σε αυτές τις ασχολίες τα Σαββατοκύριακα (44,3% το 2009 και 58,8% το 2013).

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Συντώσης εξήγησε ότι οι μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αποδίδονται μεταξύ άλλων και στη μεταβολή του οικογενειακού εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα την τελευταία πενταετία.

Εξάλλου, η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ οικογενειακού εισοδήματος και ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, καθώς οι περιοχές με άτομα χαμηλού (δηλωθέντος) εισοδήματος συμπίπτουν με αυτές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Επιπλέον, σύνδεση φαίνεται να προκύπτει και ανάμεσα σε δείκτες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και της παιδικής παχυσαρκίας, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για στοχευμένη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και ενημέρωση όλης της οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραήλ: Προς ακύρωση η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που είχε συνάψει με την Τουρκία
Ισραήλ: Προς ακύρωση η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία