Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταψύξτε το κοτόπουλο για να γλυτώσετε την τροφική δηλητηρίαση

Η διαδικασία της κατάψυξης του κρέατος σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια

Η διαδικασία της κατάψυξης του κρέατος σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια

Οι οικογένειες θα πρέπει να παγώσουν και να ξεπαγώσουν το κοτόπουλο, αν θέλουν να αποφύγουν την τροφική δηλητηρίαση, εξήγησαν επιστήμονες ανώτατης υγειονομικής στη Μ. Βρετανία. Επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας προτείνει οι καταναλωτές θα αυξήσουν την προστασία τους από επικίνδυνα βακτήρια στο κοτόπουλο να μόλις το αγοράσουν το καταψύξουν και το ξεπαγώσουν πριν το μαγείρεμα.

Η Frieda Jorgensen, δήλωσε: «Οι καταναλωτές θα μειώσουν την έκθεσή τους στο καμπυλοβακτηρίδιο αν τρώνε κατεψυγμένο κοτόπουλο αντί για φρέσκο κοτόπουλο». Παρότι αν τα πουλερικά μαγειρευτούν σωστά είναι ασφαλή, η ασθένεια εξακολουθεί να μολύνει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η διαδικασία κατάψυξης προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στην περίπτωση που τα κρέατα δεν μαγειρευτούν σωστά.

Η Δρ Jorgensen πρόσθεσε: «Το πάγωμα έχει επιφέρει μια μείωση του αριθμού των κυττάρων καμπυλοβακτηριδίων. Πιστεύουμε ότι η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κατά 90% τα επικίνδυνα βακτήρια. Η μείωση του αριθμού των κυττάρων καμπυλοβακτηρίδιων για το κοτόπουλο μπορεί να έχει σημασία για τη δημόσια υγεία».

«Προσοχή στους παραγωγούς και τους πωλητές»

Ωστόσο, ομάδες καταναλωτών στη Βρετανία, δήλωσαν ότι οι λιανοπωλητές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων τους. «Δε γίνεται να έχουν την πλήρη ευθύνη οι καταναλωτές για κακές πρακτικές που προκλήθηκαν νωρίτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο Richard Lloyd, της ομάδας των καταναλωτών Which?.

«Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων, οι λιανοπωλητές και οι παραγωγοί πουλερικών πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την μείωση των επιπέδων καμπυλοβακτηρίδιου. Η βιομηχανία πουλερικών πρέπει επίσης να είναι πιο υπεύθυνη και διαφανής».

Η Daily Mail αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι το 59% των κοτόπουλων στα καταστήματα είναι μολυσμένα με το μικρόβιο. Άλλα έθνη έχουν λάβει πολύ αυστηρότερα μέτρα για την μάχη της νόσου. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, τα κοτόπουλα που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με καμπυλοβακτηρίδιο δεν επιτρέπεται να πωλούνται νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη τροφίμων - και πρέπει αντ 'αυτού να είναι κατεψυγμένα.

Αυτό δεν συμβαίνει εδώ, Δρ Jorgensen είπε, γιατί τα νωπά πουλερικά έχουν υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερη ζήτηση. Οι επεξεργαστές δοκιμάζουν διαφορετικές μεθόδους για να μειώσουν τα ποσοστά μόλυνσης, όπως η χρήση ατμού, υπερήχων και την έκρηξη ψύξης.

Αλλά ο Δρ Jorgensen, δήλωσε: «Όλα αυτά κοστίζουν χρήματα στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και δεν είναι σίγουρο ότι τους συμφέρει. Το σωστό είναι να τεθούν σε εφαρμογή πολλαπλές δράσεις, τόσο σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης αλλά και κατά το στάδιο της επεξεργασίας. Και σίγουρα ότι πιο σίγουρο είναι τα νοικοκυριά να παγώνουν τα κοτόπουλα τους στο σπίτι».

Το πλύσιμο είναι επίσης επικίνδυνο

Το Εθνικό σύστημα υγείας προειδοποίησε ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απ’ τα καμπυλοβακτηρίδια. Το νερό μπορεί να βοηθάει να εξαπλωθούν τα βακτήρια στα χέρια, στις επιφάνειες εργασίας, στα είδη ένδυσης και στον εξοπλισμό για το μαγείρεμα.

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται δύο έως πέντε ημέρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντιδραστική αρθρίτιδα ή αποβολή.

Μπορεί να αποβεί μοιραία σε μικρά παιδιά, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με καρκίνο. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου για τα πουλερικά, δήλωσε: «Ο κλάδος των πουλερικών και οι λιανοπωλητές εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους παρέμβασης στην αλυσίδα παραγωγής που θα μειώσει το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτές περιλαμβάνουν ενισχυμένη βιοασφάλεια στις φάρμες, νέες τεχνικές για τη διατήρηση του εξοπλισμού, νέες τεχνολογίες στα σφαγεία, και νέες ιδέες για συσκευασία των τροφίμων». Το ίδιο δε συμβαίνει για τις γαλοπούλες εφόσον οι περισσότερες καταψύχονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ