Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Άγνωστη» νόσος ο καρκίνος του παγκρέατος

Η πλειοψηφία αγνοεί τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της νόσου

Η πλειοψηφία αγνοεί τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της νόσου

Έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα για την εν λόγω κακοήθεια. Το 60% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που το 87% θεωρεί τον καρκίνο ως σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας Υγείας.

Η μελέτη διεξήχθη στις αρχές του 2014 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τη συμμετοχή άνω των 7.000 ατόμων, και στόχο να καταγράψει το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας για τη συγκεκριμένη κακοήθεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, επικεφαλής Market Access and Governmental Affairs της εταιρείας GENESIS Pharma παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία:

-το 60% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος,

-το 87% θεωρεί τον καρκίνο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις μεταξύ άλλων ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος, η νόσος Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές παθήσεις,

-μόνο το 2% ανέφερε τον παγκρεατικό καρκίνο πρώτο στις αυθόρμητες αναφορές, αφού το 37% ανέφερε τον καρκίνο του μαστού και το 20% του πνεύμονα.

-το 70% θα υποστήριζε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και το 50% θα λάμβανε ενεργά μέρος, δεδομένης της χαμηλής επιβίωσης του καρκίνου του παγκρέατος.

Ποια είναι η ασθένεια

Σκιαγραφώντας την ιδιαιτερότητα του καρκίνου του παγκρέατος, ο Δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια 100% ασυμπτωματική νόσο ή που εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σήμερα στην Ευρώπη οι ασθενείς ανέρχονται σε 103.773. Πρόκειται για τον 4ο πιο θανάσιμο καρκίνο, αφού πάνω από το 95% των ασθενών καταλήγει εξαιτίας του. Το 50% των ασθενών εμφανίζει μεταστατικό καρκίνο, για τον οποίο το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι 3-6 μήνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη EUROCARE 4, το συνολικό ποσοστό επιβίωσης στο 12μηνο κυμαίνεται από 11,5% έως 28,3%. Η πενταετής επιβίωσης την περίοδο 2002-2008 ήταν 6% και στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού αυτού μέχρι το 2020, καθώς μετά από επτά χρόνια χωρίς καμιά θεραπευτική εξέλιξη, πρόσφατα έλαβαν έγκριση κυκλοφορίας νέα θεραπευτικά σχήματα. Πρόκειται για εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν εγχείριση, χημειοθεραπεία, θεραπεία και βιολογικούς παράγοντες.

Αναφερόμενους στους παράγοντες κινδύνου ο κ. Μπουκοβίνας εξήγησε ότι, «η πραγματική αιτία του καρκίνου του παγκρέατος παραμένει άγνωστη προς το παρόν, αν και μια σειρά παραγόντων φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωσή του. Πρόκειται για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ηλικία (συχνότερος σε άτομα άνω των 65 ετών), το φύλο (συχνότερος στις γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό και ορισμένες γενετικές παθήσεις, όπως το οικογενές μελάνωμα, η κληρονομική παγκρεατίτιδα, κ.α.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ