Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτή η δίαιτα προσθέτει χρόνια στη ζωή μας!

Κλειδί η "Μεσογειακή Διατροφή" για να ζήσουμε περισσότερο...

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι πρέπει να κάνουμε συνολικά μια σωστή μεσογειακή διατροφή και όχι απλά να καταναλώνουμε συγκεκριμένα προϊόντα...

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι αν τρώμε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και πίνουμε ένα ποτήρι κρασί θα ζήσουμε περισσότερο! Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι πρέπει να κάνουμε συνολικά μια σωστή μεσογειακή διατροφή και όχι απλά να καταναλώνουμε συγκεκριμένα προϊόντα. Η Δρ Ιμακουλάτα Ντε Βίβο, επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή όντως μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα η οποία εξέτασε τα οφέλη της διατροφής».

Τι πρέπει να τρώμε!

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων, βασικός δείκτης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η Δρ Ιμακουλάτα Ντε Βίβο και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 4.700 υγιείς γυναίκες και, παράλληλα, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μακρύτερα τελομερή από τις υπόλοιπες.

Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και σταδιακά -καθώς τα κύτταρα διαιρούνται όλο και περισσότερο- μικραίνουν με το πέρασμα της ηλικίας. Όσο ταχύτερα μικραίνουν τα τελομερή, τόσο πιο γρήγορη είναι η γήρανση ενός οργανισμού, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα τελομερή φθείρονται αργά. Το στρες, η χρόνια φλεγμονή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη συρρίκνωση των τελομερών.

Όπως είπε η Ντε Βίβο, «Τα ευρήματά μας έδειξαν πως η υγιεινή διατροφή γενικά αυξάνει το μήκος των τελομερών. Όμως η πιο έντονη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γυναίκες εκείνες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή», σχολιάσε η Δρ Ντε Βίτο. Μάλιστα, ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή, στην κατεύθυνση της μεσογειακής δίαιτας, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στο μήκος των τελομερών.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, μέτρια ποσότητα ψαριών και γαλακτοκομικών, λίγα κορεσμένα λίπη και τακτική αλλά με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό.

Σε συνοδευτικό άρθρο ο καθηγητής Πίτερ Νίλσον του Πανεπιστημίου του Λουντ, επισημαίνει πως η μεσογειακή διατρροφή θεωρείται πλέον σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος -από πλευράς διαιτητικών συμβουλών- για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν αποκλείει επίσης ότι γενετικοί παράγοντες που κληρονομούνται, εμπλέκονται στο πώς και πόσο αντιδρούν τα τελομερή (και κατ' επέκταση το προσδόκιμο ζωής) στη διατροφή κάθε ανθρώπου.

Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο κρέας. Περιλαμβάνει όμως δύο βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί.

 Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού. Το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είναι τα φρούτα εποχής. Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι.

Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Τέλος, πολύ συχνή είναι και η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί