Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάθε κιλό μετράει για την υγεία μας!

Ακόμη και 1 κιλό κάνει διαφορά στις αναλύσεις αίματος

Ακόμη και 1 κιλό κάνει διαφορά στις αναλύσεις αίματος

Κάθε κιλό που παίρνει κανείς, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα στις αναλύσεις αίματος που κάνει - και αυτό ισχύει ακόμα και για τους αδύνατους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, τα επίπεδα ουσιών του αίματος που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τα ηπατολογικά προβλήματα και άλλες διαταραχές, αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με το σωματικό βάρος. Μάλιστα ακόμα και ένα κιλό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από φινλανδούς και βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα αίματος 12.664 εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 16 έως 39 ετών, που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι, αλλά όχι παχύσαρκοι. Στις αναλύσεις μετρήθηκαν τα επίπεδα 67 διαφορετικών λιπιδίων, πρωτεϊνών και άλλων ουσιών που σχετίζονται με την υγεία και το γενικό συμπέρασμα ήταν πως όσο περισσότερα κιλά ζύγιζε ένας εθελοντής, τόσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα πολλών ουσιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους για τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια, για να δουν τι θα συνέβαινε αν στο μεσοδιάστημα αυξανόταν το σωματικό βάρος τους. Έτσι διαπίστωσαν πως ακόμα και λίγο να πάχαιναν, πολλοί δείκτες αυξάνονταν. Στην πραγματικότητα, ακόμα και ένα κιλό να πάχαιναν, οι δείκτες ήταν αυξημένοι - και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν ήταν αδύνατοι, φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαροι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως κάθε κιλό μετράει, όταν μιλάμε για την υγεία μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Βουρτζ, από το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Oulu, στην Φινλανδία. Όπως γράφουν ο δρ Βουρτζ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», τα καλά νέα είναι πως όσοι εθελοντές παρουσίασαν έστω και μικρή απώλεια βάρους, είχαν ανάλογες βελτιώσεις και στις εξετάσεις αίματος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνει κανείς, διότι το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 18,5) επίσης είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019
«Οι διατάξεις βάσει των οποίων επιδόθηκαν ποινές ψηφίστηκαν έναν χρόνο μετά τη φωτιά στο Μάτι» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019