Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μοσχοκάρυδο: Το πιο «ενδιαφέρον» μπαχαρικό στην κουζίνα μας

Προσοχή μέσα στις γιορτές!

Προσοχή μέσα στις γιορτές!

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πειραματίζονται με το φαγητό και τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργιες συνταγές, βάλτε κάπου στην άκρη του μυαλού σας μια μικρή προειδοποίηση από τους τοξικολόγους: να μετράτε το μοσχοκάρυδο με προσοχή. Με μεγάλη προσοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Από όλα τα μπαχαρικά με ιδιαίτερη γεύση στην κουζίνα μας, το μοσχοκάρυδο θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και από αυτά που έχουν μακρά και ενίοτε αξιοπερίεργη ιστορία. Προέρχεται από τον καρπό του δένδρου μυριστική η ευώδης και το εμπόριό του στην Ευρώπη άρχισε τον 12ο αιώνα, όπου σύντομα απέκτησε φήμη ως καρπός ασυνήθιστων ιδιοτήτων καθώς ήταν αρκετά δυνατό ώστε να καταπολεμά τις λοιμώξεις και αρκετά δηλητηριώδες ώστε να προκαλεί αποβολή!

Επίσης είχε κερδίσει τη φήμη ότι προκαλεί αίσθημα ευεξίας και παραισθήσεις σαν να ήταν ναρκωτικό – φήμη που επιβεβαιώνει η «Αυτοβιογραφία του Μάλκολμ Χ» του 1965, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτική αναφορά για το πώς το αναμείγνυαν οι φυλακισμένοι με νερό και το χρησιμοποιούσαν ως ναρκωτικό. Πιο πρόσφατα ακόμα, ένας άνδρας στη Σουηδία απέδωσε στην υπερκατανάλωσή του την αιφνίδια... μανία του να φτύνει τον κόσμο στον δρόμο.

«Αυτού του είδους τα περιστατικά δεν είναι συχνά, αλλά οπωσδήποτε καθιστούν το μοσχοκάρυδο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μπαχαρικά της κουζίνας» λέει ο δρ Λίον Γκάσοου, τοξικολόγος στο Ιλινόι και εκδότης του blog για επιστήμονες The Poison Review.

Περισσότερες από 2 κουταλιές είναι επικίνδυνες

Για να προκαλέσει το μοσχοκάρυδο τέτοιου είδους συμπτώματα θα πρέπει κάποιος να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα – δύο κουταλιές της σούπας ή περισσότερο. Επιπλέον, τα κύρια συμπτώματα δεν είναι παραισθήσεις, αλλά έντονη ναυτία, ίλιγγος, υπερβολική ξηρότητα στο στόμα και επιβράδυνση των φυσιολογικών εγκεφαλικών λειτουργιών.

 «Οι ασθενείς που έχω δει περιγράφουν την κατάστασή τους σαν να βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε λάσπη: αισθάνονται ότι μπορούν να κινηθούν με δυσκολία» λέει ο δρ Εντουαρντ Μπόγιερ, καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής και επικεφαλής του Τομέα Ιατρικής Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Η κύρια χημική ουσία του μοσχοκάρυδου που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα είναι η μυριστισίνη που ανήκει σε μια οικογένεια ουσιών με ψυχοενεργές ιδιότητες, οι οποίες μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ισχυρότερων ναρκωτικών. Η ίδια η μυριστισίνη έχει συμπεριληφθεί σε συνταγές για το ναρκωτικό MMDA, ενώ χημικά σχετίζεται με μια άλλη ουσία, τη σαφρόλη, που επίσης υπάρχει στο μοσχοκάρυδο και μερικές φορές χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ναρκωτικού έκσταση.

Πάντως αρκετά από τα κρούσματα δηλητηρίασης δεν οφείλονται στη χρήση του ως ναρκωτικού. «Βλέπουμε κάθε χρόνο κάποια περιστατικά στα οποία οι γονείς έχουν αφήσει τα βαζάκια με τη σκόνη σε μέρος όπου φτάνουν παιδιά και εκείνα το τρώνε κατά λάθος» λέει ο δρ Πάτρικ Λανκ, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Ο δρ Λανκ και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν 32 περιστατικά την τελευταία δεκαετία, τα 17 από αυτά ήταν ατυχήματα και τα 15 αφορούσαν κυρίως νέους ηλικίας 15-20 ετών που το είχαν αναμείξει με φάρμακα για να «πειραματιστούν». Αντίστοιχα, από τα 119 περιστατικά που καταγράφηκαν την περίοδο 1997-2008 σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας, σχεδόν τρία στα δέκα οφείλονταν σε ατύχημα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να αποφύγετε το μοσχοκάρυδο στο μαγείρεμα, αλλά προσέξτε τη δόση και στη συνέχεια βάλτε το κάπου ψηλά, όπου μόνο εσείς φτάνετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)