Skip to main content

Επανάσταση: Διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου μέσω DNA!

Οι Βρετανοί κάνουν τη «γονιδιακή επανάσταση» με εξέταση DNA...
Πραγματική επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου με τη διάγνωση να γίνεται ταχύτερη και ακριβέστερη μέσω τεστ DNA και τους επιστήμονες να προβλέπουν πως η χημειοθεραπεία θα έχει ξεπεραστεί απολύτως εντός 20 ετών!

Ο βρετανικός τύπος βοά. H Independent έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Γονιδιακή επανάσταση στοχεύει στη θεραπεία των κοινών καρκίνων». Από κοντά και οι Times, έγραφαν χθες πως: «Η εξέταση DNA υπόσχεται επανάσταση στο σύστημα υγείας».

Το νέο πρότζεκτ του βρετανικού συστήματος υγείας έχει ως εξής: 11 νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία θα «στρατολογήσουν» 100.000 ανθρώπους, από τους οποίους θα συλλέξουν γενετικό υλικό. Πριν από μία δεκαετία, το «διάβασμα» ολόκληρου του γενετικού κώδικα ενός ανθρώπου κόστιζε 1 δισ. λίρες. Πλέον κοστίζει λιγότερο από 1.000 λίρες, εξ ου και μία τέτοια «εκστρατεία» είναι εφικτή οικονομικά. Όπως γράφουν οι Times «Οι γιατροί πιστεύουν πως τα γονίδια των ασθενών θα τους δώσουν κρίσιμες πληροφορίες για την ασθένεια (σ.σ. εννοεί τον καρκίνο) και πώς να την θεραπεύσουν».  Μακροπρόθεσμα, γράφει η βρετανική εφημερίδα, το τεστ DNA θα αποκαλύψει συγκεκριμένα μοτίβα, επιτρέποντας την άμεση και φθηνή δημιουργία «έξυπνων» φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν αφορά μονάχα τη Βρετανία. Όπως δηλώνει ο Sir Bruce Keogh, διευθυντής του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) «το πρόγραμμα κόστους 300 εκατομμυρίων λιρών θα μας επιτρέψει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά καταστροφικών ασθενειών, τα οποία έχουν παραμείνει κρυφά εδώ και αιώνες. Θα τα ξεκλειδώσουμε προς όφελος όλης της ανθρωπότητας».

Εικόνα ζωής

Το πρότζεκτ ξεκίνησε χθες και έχει σκοπό να «διαβάσει» το γονιδιακό αποτύπωμα, ή γονιδίωμα, περίπου 75.000 εθελοντών. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους περιλαμβάνονται ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του εντέρου, των ωοθηκών, καρκίνο του πνεύμονα, λευχαιμία και ασθενείς με σπάνιες γενετικές νόσους και συγγενείς αυτών. Από τους ασθενείς με καρκίνο θα λαμβάνονται δύο δείγματα, ένα από τον όγκο και ένα από τους υγιείς ιστούς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των γονιδιωμάτων σε 100.000. Μετά την αποκωδικοποίηση του DNA, οι πληροφορίες θα συνδυαστούν με δεδομένα από τα ιατρικά αρχείου του ατόμου, δημιουργώντας έτσι μία εικόνα «ολόκληρης ζωής» από τη νόσο.

Οι ασθενείς θα λάβουν όποια πληροφορία μπορεί να βοηθήσει εναντίον της ασθένειάς τους. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν πώς ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα καλά ή ένα παιδί με σπάνια νόσο μπορεί να λάβει μία πρώτη διάγνωση.

Μεγάλες δυνατότητες

Πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των 100.000 δειγμάτων που θα συλλέξει η NHS. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θα δημιουργήσουν νέα διαγνωστικά τεστ και φάρμακα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο βρετανικός τύπος, αυτά τα δεδομένα μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να παρασκευαστούν όχι μόνο φάρμακα νοσηλείας, αλλά ακόμη και πρόληψης της ασθένειας. Στις πιθανές δυνατότητες περιλαμβάνεται και η δημιουργία φαρμάκων που σκοτώνουν τον όγκο χωρίς να βλάπτουν τους υγιείς ιστούς – έτσι δεν θα είναι απαραίτητες οι χημειοθεραπείες.

Το παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί

Την αξία του γενετικού τεστ αποδεικνύει και το παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί, η οποία ανακάλυψε μέσω του συγκεκριμένου τεστ πως είχε 87% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν, ως γνωστόν, στην απόφαση της Τζολί να προχωρήσει σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, καθώς η μητέρα της είχε πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών μόλις στα 56 της χρόνια.