Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βρέθηκε η θεραπεία για την φαλάκρα!

Τυχαία ανακάλυψη οδηγεί στην οριστική λύση της φαλάκρας χωρίς μεταμόσχευση!

Για πολλούς άνδρες με πρόβλημα τριχόπτωσης αυτό είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο! Ερευνητές από την Καλιφόρνια ανακάλυψαν τυχαία τη διέξοδο για την οριστική θεραπεία της φαλάκρας!

Η Δρ Mirna Perez-Moreno, ειδικός στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δοκίμαζε την αποτελεσματικότητα αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε ποντίκια όταν με έκπληξη διαπίστωσε πως αυτά άρχισαν να βγάζουν νέο τρίχωμα. Έτσι, αποφάσισε να εξερευνήσει τα αίτια πίσω από το παράδοξο φαινόμενο. Όπως προέκυψε, «ευθύνονταν» τα μακροφάγα, τα οποία παράγονται από ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, τα μονοκύτταρα, και απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο την καταπολέμηση λοιμώξεων και την απομάκρυνση του νεκρού ιστού. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα μακροφάγα ενεργοποίησαν τα περιβάλλοντα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την τριχοφυΐα. Αυτό σημαίνει ότι οι θύλακες είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν για την παραγωγή τρίχας χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία κοστίζει – σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα – πάνω από 5.000 λίρες. «Μία από τις τρέχουσες προκλήσεις στο πεδίο έρευνας των βλαστοκυττάρων είναι να προωθηθεί η αναγέννηση χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση», γράφει η Perez Moreno για την επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology.

Η τυχαία ανακάλυψη

Και συνεχίζει: «Χάρη στα νέα ευρήματα, αποδεικνύεται πλέον ότι τα μακροφάγα παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον των βλαστοκυττάρων. Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των μακροφάγων ως ρυθμιστών στις διαδικασίες αναγέννησης του δέρματος, πέρα από τον κύριο σκοπό τους ως φαγοκυτταρικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος».  Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές έρευνες για την αναγέννηση των ιστών, τη γήρανση και τον καρκίνο.

Όπως αναφέραμε η Perez-Moreno έκανε την ανακάλυψη αυτή τυχαία, καθώς εργαζόταν σε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, παρατήρησε πως τα ποντίκια της δικής της έρευνας άρχισαν να αναγεννούν το τρίχωμά τους, όταν τους δόθηκαν αντι-φλεγμονώδη φάρμακα.

Μην γνωρίζοντας τι ακριβώς προκάλεσε αυτή την αντίδραση, κι αν ήταν «υπεύθυνη» η επικοινωνία μεταξύ βλαστικών κυττάρων και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, το εργαστήριό της δοκίμασε αρκετά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξακριβώσει αν είχαν κάποια επιρροή.  Τότε, βρήκαν ότι ορισμένα μακροφάγα κύτταρα ενεργοποίησαν τα κοντινά βλαστικά κύτταρα οδηγώντας στην τριχοφυΐα.

Τα πολύ ευχάριστα

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την ανάπτυξη τριχών σε ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)