Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο τρόπος ζωής νικά 4 στους 10 καρκίνους!

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Περισσότεροι από 4 στους 10 καρκίνους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι άνθρωποι ζούσαν πιο υγιεινά...

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν πως 42% των καρκίνων είχαν άρρηκτη σχέση μονάχα με τον τρόπο ζωής.

Τα στοιχεία του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Καρκινική Έρευνα (Cancer Research) είναι αποκαλυπτικά. Βεβαίως, η έρευνά τους ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία, ωστόσο, κάποια από τα συμπεράσματα αποτελούν ένα οικουμενικό δεδομένο, στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Ας δούμε τι ανακάλυψαν: Μονάχα το κόψιμο του τσιγάρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 64.500 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου – το νούμερο αναφέρεται στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου σε 19% των περιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα, από το 2007 μέχρι το 2011 το κάπνισμα ήταν παράγων σε περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις.

Δεύτερο κριτήριο είναι η παχυσαρκία. «Χάνοντας βάρος μπορούμε να αποφύγουμε 18.100 περιπτώσεις καρκίνου», γράφει το BBC. Την «πεντάδα» των κρισιμότερων αλλαγών που πρέπει να κάνουμε ώστε να προστατευτούμε από τον καρκίνο συμπληρώνουν: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων αλκοόλ και η αντηλιακή προστασία. Σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσίασε το BBC: 145.000 περιπτώσεις καρκίνου σχετίζονταν με κακή διατροφή, 88.000 περιπτώσεις σχετίζονταν με την παχυσαρκία και 62.200 με το αλκοόλ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως συγκεκριμένες αποφάσεις στον τρόπο ζωής μας μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στον κίνδυνο του καρκίνου και πράγματι η έρευνα ανά τον κόσμο καταλήγει στους ίδιους παράγοντες κινδύνου», δηλώνει στο BBC ο Μαξ Πάρκιν, στατιστικολόγος για την Καρκινική Έρευνα. «Ένας υγιής βίος μπορεί να μην αποκλείει την πιθανότητα καρκίνου, όμως μπορούμε να προστατευτούμε με κάποια θετικά βήματα, ώστε να μειώσουμε αυτές τις πιθανότητες», συμπληρώνει. Πάντως δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα. Όπως σημειώνει και ο Μ. Πάρκιν «Βεβαίως και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε κάποιες λιχουδιές τώρα στις γιορτές, όμως, είναι και μία καλή στιγμή για να αποφασίσουμε τις υγιεινές συνήθειες που θα εφαρμόσουμε το 2015».

Οικουμενικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών στις ΗΠΑ μας δίνουν τα ίδια συμπεράσματα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Καρκινική Έρευνα (American Institute for Cancer Research) αποκάλυψε πως περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από καρκίνο σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας. Και σε αυτή την περίπτωση το κάπνισμα είναι νούμερο ένα και ακολουθείται από την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και προστασίας από τον ήλιο. Μάλιστα, στις ΗΠΑ η παχυσαρκία αρχίζει να ξεπερνά ως αιτία - στο πλαίσιο του τρόπου ζωής - ακόμη και το τσιγάρο.

«Αυτό που δείχνουν τα νούμερα είναι πως η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και το υγιές βάρος, θα μπορούσαν να αποτρέψουν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου», δηλώνει η Σούζαν Χιγκιμπόθαμ, αντιπρόεδρος της AICR. Και συμπληρώνει «όσο η επιστήμη προοδεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και μόνο το να γνωρίζουμε πως μπορούμε να μειώσουμε τον καρκίνο κατά 50% είναι πολύ σημαντικό».

Και «μπόνους»: 10 φορές πιο θρεπτικά τα πορτοκάλια! 

Πρόσφατη έρευνα ήρθε να αποδείξει πως τα εσπεριδοειδή έχουν 10 φορές περισσότερη θρεπτική αξία απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες και μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία ανακάλυψαν πως τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε χυμούς εσπεριδοειδών είναι 10 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι είχαν αρχικά υπολογιστεί. Σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές, μέχρι σήμερα μετρούσαμε μονάχα τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο λεπτό έντερο, όμως, οι ίνες απορροφούνται και στο παχύ έντερο, ανεβάζοντας τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών. Όπως δηλώνει ο καθηγητής, Χοσέ Ενάρες του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry «Τα νούμερα των αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα πρέπει να αλλάξουν άμεσα».

typosthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε