Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σούπερ τροφή κατά του σιωπηλού δολοφόνου!

Κάθε μέρα μια χούφτα μούρα είναι το κλειδί για την υγεία μας

Μετά από δοκιμές στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν μια μικρή ποσότητα μπλε μούρων καθημερινά μείωσε δραματικά την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία. Συγκεκριμένα για τις ανάγκες της έρευνας, 48 γυναίκες με υπέρταση κατανάλωσαν το ισοδύναμο με ένα φλιτζάνι φρέσκα μπλε μούρων σε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Στο τέλος του πειράματος, οι γυναίκες είχαν 5,1% πτώση στη συστολική πίεση (του αίματος που αντλείται από την καρδιά), και 6,3% μείωση της διαστολικής πίεσης (του αίματος που ρέει μέσα στην καρδιά). Επίσης, είδαν μια μέση μείωση 6,5% σε αρτηριακή δυσκαμψία. Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα με τα βατόμουρα διαπίστωσαν επίσης ότι το νιτρικό οξείδιο, που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αυξήθηκε κατά 68,5%.

Πως καθυστερεί την υπέρταση

Η αρτηριακή σκληρία και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων αποτελούν μέρος της υπέρτασης. Η αύξηση στο νιτρικό οξείδιο εξηγεί τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η Sarah Johnson, του Florida State University, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την εξέλιξη της προ-υπέρταση σε υπέρταση, μειώνοντας έτσι κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καθημερινή κατανάλωση βατόμουρου βελτιώνει την πίεση του αίματος και της αρτηριακής σκληρίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με προ-και υπέρταση σταδίου 1».

«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση αυτό τους θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ενός τροφίμου - του βατόμουρου – στη διατροφή μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις που εμφανίζονται συχνά ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης», ολοκλήρωσε η ειδικός. Η νέα έρευνα της έχει δημοσιευθεί στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βατόμουρου σε σκόνη θα οδηγούσε σε οφέλη. Όμως η κατανάλωση 11 φλιτζανιών φρέσκων βατόμουρων, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για την καθημερινή διατροφή μας! Τα τρόφιμα όπως τα μούρα και το μπρόκολο είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, δηλαδή χημικών ουσιών που μπορούν να μειώσουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες υπό εργαστηριακές συνθήκες. Οι λεγόμενες «υπερ-τροφές» περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τα μπρόκολο, τα παντζάρια, το σκόρδο, το πράσινο τσάι και τα λιπαρά ψάρια. Τα μπλε μούρα είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και περιέχουν φυτικές ίνες. Οπότε καταναλώστε άφοβα!

Άπειρα τα οφέλη των μούρων!

Προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Μπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους δράσεις. Όλα τα είδη μούρων περιέχουν σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνες C και Ε Ένα φλιτζάνι χυμός μαύρων μούρων περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και δυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Ανθοκυανίνες Είναι οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε μούρα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική αλλά και υπογλυκαιμική δράση.

Κηκιδικό οξύ Πρόκειται για άλλο ένα αντιοξειδωτικό. Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων.

Καροτενοειδή Μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες -τον κύριο εχθρό των κυττάρων-, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Φυτοοιστρογόνα Έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ