Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέντε χρυσοί κανόνες για να εξορκίσετε την άνοια!

Εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι η σύγχρονη επιστήμη να θεραπεύσει την ασθένεια, υπάρχουν πέντε εύκολες συμβουλές που θα καθυστερήσουν όχι μόνο την εμφάνισή της, αλλά και τη σοβαρότητα της. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι μόνο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές μακροπρόθεσμα όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας.

Εμπειρογνώμονες για το Αλτσχάιμερ συμφωνούν ότι τα πέντε χρυσά βήματα - 1) η τακτική άσκηση, 2) η υγιεινή διατροφή, 3) η εγκεφαλική άσκηση, 4) η προσοχή στο βάρος μας και 5) τα τακτικά τσεκ-απ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ο Δρ Ρότζερ Ρόζενμπεργκ, διευθυντής του κέντρου για τη νόσο Alzheimer στο UT Southwestern Medical Centre στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αν και η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται άμεσα με τη γήρανση, μένοντας σωματικά και πνευματικά δραστήριοι μπορούμε να αποτρέψουμε πολλά από τα συμπτώματά της. Μπορούμε επίσης να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να μειώσουμε τον κίνδυνο άλλων επικίνδυνων, χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι 5 χρυσοί κανόνες!

Περιγράφοντας τους πέντε χρυσούς κανόνες, ο Δρ Ρόζενμπεργκ είπε ότι η αερόβια άσκηση που φτάνει τον καρδιακό ρυθμό μέχρι τους 125-130 παλμούς ανά λεπτό για μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα είναι πάρα πολύ σημαντική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καλή κυκλοφορία του αίματος σχετίζονται με την καλή ψυχική υγεία, διότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, απομακρύνει επικίνδυνες ενώσεις, «παραδίδει» τη ζάχαρη στον εγκέφαλο και ευνοεί τον σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Κρατώντας το μυαλό υγιές με νοητική άσκηση είναι επίσης σημαντικό, δηλαδή η ανάγνωση, τα σταυρόλεξα και η κοινωνικοποίηση. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να κάνουν υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και το αλκοόλ, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει να νικηθούν άλλοι νόσοι σχετικές με την καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η καρδιακή αρρυθμία.

Ο Δρ Ρόζενμπεργκ συμβουλεύει επίσης τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους, επειδή οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.Και συμπληρώνει, επίσης, ότι θα πρέπει να κάνουμε τακτικές εξετάσεις. «Δεν θα αφήνατε το αυτοκίνητό σας για 12 μήνες χωρίς να αλλάξετε τα λάδια και σέρβις. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα σας».

Άσκηση και διατροφή

Τον Δεκέμβριο (2014), νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ γίνεται γρήγορα ένας από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες παγκοσμίως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη εναντίον της νόσου. Ο Δρ Ρόζενμπεργκ δήλωσε ο μείζων κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ανάπτυξη είναι η γήρανση, τονίζοντας όμως ότι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν δραματικά όλες τις πιθανότητες της εμφάνισης της νόσου. Και πρόσθεσε: «Αν αντιμετωπίσουμε αυτά τα άλλα ζητήματα, μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της νόσου του Alzheimer».

Η άσκηση και άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας έχουν πολλά οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για την καρδιά και την περίμετρο της μέσης μας, αλλά και για την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε τις καθημερινές δραστηριότητες. Η άσκηση αυξάνει τόσο τον αριθμό των μικρών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο όσο και τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων, όπως έδειξαν έρευνες σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι αυξάνει το επίπεδο μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου και βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη μνήμη και τη μάθηση. Μια σειρά από μελέτες, επίσης, δείχνει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει να κρατηθεί ο εγκέφαλος υγιή, όπως φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως η λευκή ζάχαρη, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.

Κρατώντας τον εγκέφαλο δραστήριο μέσω της κοινωνικοποίσης ή της πνευματικής διέγερσης συνδέεται, επίσης, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τη διατήρηση της διανοητικής υγείας με την κοινωνική δέσμευση μέσω της εργασίας, του εθελοντισμού, ή της συμβίωσης. Οι πνευματικές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών και τα παιχνίδια συνδέονται επίσης με τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας.

Η εκμάθηση μουσικού οργάνου νικάει το Αλτσχάιμερ!

Μια μελέτη σε περισσότερους από 300 ανθρώπους διαπίστωσε ότι εκείνοι που γνώριζαν μουσική είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση του εγκεφάλου. Θεωρείται ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενισχύει την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εθελοντές- δίδυμα επειδή μοιράζονται μια παρόμοια γενετική σύσταση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal Νόσου Alzheimer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη