Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

Ενώ είναι γνωστό ότι προκαλεί υψηλή πίεση αλλά και καρδιοπάθειες

Κάθε μέρα χιλιάδες άτομα παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο πιο καλά διαπιστωμένος παράγοντας κινδύνου είναι η μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το οποίο προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του στομάχου που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στομάχου.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καθημερινή υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου, καθώς διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Jonh Atherton, γενικού γραμματέα της Ηνωμένης Ευρωπαϊκής εταιρείας γαστρεντερολογίας, ο συνδυασμός της λοίμωξης από H. pylori και η υψηλή πρόσληψη αλατιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Οδηγίες για τη ζωή χωρίς αλάτι

«Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και να γίνει πιο τοξικό για τα κύτταρα του στομάχου». Η H. pylori λοίμωξη, η οποία συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, αλλά έχει εκτιμηθεί ότι είναι υπεύθυνη για τα περίπου τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του στομάχου.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού θεωρείται ότι συμβάλλει στο ένα τέταρτο του συνόλου των περιπτώσεων. «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το αλάτι συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου», προσθέτει ο καθηγητής Atherton. «Ωστόσο, υποψιάζομαι πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου».

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 5g αλάτι (λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κάθε ημέρα. Αυτό αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο στόχο, γιατί το περισσότεροι αλάτι στη διατροφή μας δεν προστίθεται από εμάς, αλλά προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, το τυρί, τα δημητριακά πρωινού και τα έτοιμα γεύματα.

Προσοχή στο σούπερ μάρκετ!

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο στόχος για ενήλικες είναι όχι περισσότερο από 6 g ανά ημέρα, ένας στόχος ο οποίος θεωρητικά θα μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλάτι», λέει ο καθηγητής Atherton.

«Παρά το γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου, υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία από την Ιαπωνία, τα οποία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει».

Μπορείτε να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας έχοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ψώνια σας, για να αγοράσετε εκδόσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι από τα αγαπημένα τρόφιμά σας, να κάνετε μέτρια πρόσληψη ορισμένων τροφίμων, όπως αλλαντικά, ψωμί, τυρί και σάλτσες και να μην προσθέτετε καθόλου αλάτι κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για μια ποικιλία ασθενειών, ιδιαίτερα για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο
Πρόκειται για το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των ψαράδων στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προσφέροντας λύσεις σε έκτακτες περιπτώσεις
Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο