Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διώχνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος!

Μειώνουν τις πιθανότητες κατά το ένα πέμπτο

Οι τέσσερις κούπες καφέ προστατεύουν από κακόηθες μελάνωμα - μια σπάνια και σοβαρή μορφή καρκίνου που ξεκινά από το δέρμα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και δυστυχώς τα θύματα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Το μελάνωμα σχηματίζεται όταν κάποια κύτταρα του δέρματος αρχίζουν να αναπτύσσονται ασυνήθιστα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) φως από φυσικές ή τεχνητές πηγές μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Αμερική βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ επηρέασε θετικά τον κίνδυνο κακοήθους μελανώματος, δίνοντας 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εκείνους που κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα ή περισσότερα. Υπήρχε επίσης μία τάση μεγαλύτερης προστασίας με την υψηλότερη πρόσληψη, με την προστατευτική επίδραση να αυξάνεται καθώς η κατανάλωση πλησίαζε τα 4 ποτήρια καφέ.

Καλό καφεδάκι!

Ωστόσο, η επίδραση ήταν στατιστικά σημαντική για την καφεΐνη, αλλά όχι για τον καφέ χωρίς καφεΐνη και μόνο για την προστασία έναντι κακοήθους μελανώματος, αλλά όχι των αρχικών σταδίων του μελανώματος, τα οποία μπορούν να έχουν διαφορετικά αίτια. Προηγούμενες επιδημιολογικές και προ-κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι κατανάλωση καφέ έχει προστατευτική επίδραση έναντι του μη-μελανώματος καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο έθεσε ως στόχο να διερευνήσει την προστατευτική δράση από το δερματικό μελάνωμα, το κακοήθες και των αρχικών σταδίων μελανώματος.

Η Erikka Loftfield του Τμήματος Επιδημιολογίας Καρκίνου και Γενετικής χρησιμοποίησε στοιχεία από μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 450.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη τροφών και ποτών το 1995-1996, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά την επόμενη δεκαετία.

Όλοι ήταν υγιείς κατά την έναρξη της έρευνας και τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν στην έκθεση των συμμετεχόντων στην υπεριώδη ακτινοβολία, το δείκτη μάζας σώματος, την ηλικία, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και το ιστορικό καπνίσματος.

Ενώ περαιτέρω έρευνα χρειάζεται η κα Loftfield δήλωσε: «Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής ακόμη και η μέτρια προστατευτική δράση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο μελάνωμα». Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά την αύξηση στα κρούσματα της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, οκτώ στους 10, σήμερα επιβιώνουν. Οι ειδικοί κατηγορούν την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην τάση να μαυρίζουμε για να ικανοποιήσουμε τις επιταγές της μόδας.

Οφέλη του καφέ

Σπάνια ακούει κάποιος τα πλεονεκτήματα που έχει ο καφές στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν λαμβάνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα. Όλα στη ζωή θέλουν μέτρο, τίποτα δεν πρέπει να καταναλώνεται σε απεριόριστες ποσότητες.

-Όταν λοιπόν κάποιος πίνει μέχρι το πολύ δύο ποτήρια καφέ την ημέρα έχει τα εξής πλεονεκτήματα στην υγεία του:

-Αίσθημα έντονης διέγερσης. Ο καφές θέτει σε εγρήγορση τον ανθρώπινο οργανισμό και τον βοηθάει να είναι συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνει.

-Μία έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Καρκίνου του Μαστού.

-Μία άλλη έρευνα, έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ καθημερινά μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

-Μην ξεχνάτε ότι ανήκει στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ροφημάτων, κάτι που το καθιστά κατάλληλο και επιτρεπτό σε μία διατροφή ή σε μία δίαιτα.

-Μία ουσία που περιέχει μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματος.

-Τέλος είναι κατάλληλος για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τα μειονεκτήματα που προσφέρει στον οργανισμό ο καφές, εξαιτίας της καφεΐνης. Ωστόσο ό,τι είναι σε μέτρο στη ζωή σας επιτρέπεται. Πίνετε συγκεκριμένη ποσότητα λοιπόν στην καθημερινότητά σας για να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα και να απαλλαγείτε από τα μειονεκτήματα του καφέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΘ: Τρία κρούσματα της μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα - Συναγερμός για διασπορά
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το εργαστήριο αναφοράς δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μέχρι αυτή την...
ΑΠΘ: Τρία κρούσματα της μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα - Συναγερμός για διασπορά