Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιοτεχνολογία: Δοκιμάζονται νέα φάρμακα σε τεχνητά νεφρά

Μεταμοσχεύονται σε πειραματόζωα στο εργαστήριο

Μεταμοσχεύονται σε πειραματόζωα στο εργαστήριο

Με απώτερο στόχο να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας απομονώνει νεφρούς από έμβρυα που δωρήθηκαν μετά την άμβλωση και τους μεταμοσχεύει σε αρουραίους μέχρι να φτάσουν το κατάλληλο μέγεθος. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καλλιεργούμε ανθρώπινα όργανα μέσα σε ζώα» δήλωσε στο LiveScience.com ο Γιουτζίν Γκου, φοιτητής ιατρικής και ιδρυτής της Ganogen με έδρα το Ρέντγουντ Σίτι στην Καλιφόρνια.

Εκτός από μεταμοσχεύσεις, τα όργανα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δοκιμές φαρμάκων, πρόσθεσε. Τα πρώτα αποτελέσματα της ασυνήθιστης προσπάθειας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Transplantation». O Γκου και οι συνεργάτες του προμηθεύτηκαν έμβρυα από αμβλώσεις μέσω της Stem Express, μιας εταιρείας στην Καλιφόρνια που πουλά σε ερευνητές ιστούς από πτωματικούς δότες. Οι δωρητές των εμβρύων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταμόσχευση σε ζώα.

Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν επίσης ότι η μελέτη εγκρίθηκε από επιτροπή Βιοηθικής της Ganongen, αποτελούμενη από δύο ανεξάρτητους χειρουργούς μεταμοσχεύσεων, δύο μέλη του κοινού που δεν συνδέονται με την εταιρεία και έναν γιατρό. Οι εμβρυακοί νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ενήλικες αρουραίους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξουδετερωθεί ώστε να μην απορρίψει το μόσχευμα. Το όργανο συνδέθηκε με τα αιμοφόρα αγγεία του πειραματόζωου με μικροσκοπικά ράμματα, τέσσερις φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα.

Επιτυχία σε πρώτη φάση

Το βασικό πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές ήταν ότι η αρτηριακή πίεση των πειραματόζωων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πίεση σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Τη λύση έδωσε μια συσκευή «ρυθμιστής αρτηριακής ροής», η οποία τοποθετήθηκε γύρω από τα αγγεία του αρουραίου για να περιορίσει τη ροή αίματος.

Περίπου ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση, οι νεφροί των ίδιων των αρουραίων αφαιρέθηκαν. Τα πειραματόζωα που είχαν λάβει μόσχευμα έζησαν 4 μήνες κατά μέσο όρο, και ένα πειραματόζωο επέζησε για δέκα μήνες. Συγκριτικά, οι αρουραίοι της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι δεν είχαν λάβει μόσχευμα, επέζησαν για μόλις 3 με 4 ημέρες μετά την αφαίρεση των νεφρών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μεταμοσχευμένοι εμβρυακοί νεφροί παραμένουν λειτουργικοί. Σε πρώτη φάση, τα καλλιεργημένα όργανα θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμές φαρμάκων, ελπίζει η Ganongen, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει πειράματα και με εμβρυακές καρδιές. Η εταιρεία αναγνωρίζει πάντως ότι τα καλλιεργημένα εμβρυακά μοσχεύματα δεν είναι ακόμα έτοιμα για μεταμόσχευση σε ασθενείς. Και μόνο το μέλλον θα δείξει αν η νέα προσέγγιση θα φτάσει ποτέ στην κλινική πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ