Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μόνο μία ώρα άσκηση τη βδομάδα σώζει ζωές!

Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15% - 23%

Μόνο μία ώρα άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου κατά 15%, σύμφωνα με έρευνα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές λένε ότι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες άσκησης είναι μη ρεαλιστικές και υποστηρίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν μερικές φορές μικρές αυξήσεις της δραστηριότητας αντ 'αυτού.

Προειδοποιούν ότι ο στόχος των 150 λεπτών την εβδομάδα είναι πέρα από την ικανότητα μερικών ανθρώπων - ιδιαίτερα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα, η προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να σημαίνει ότι τα οφέλη της πιο «ήπιας» άσκησης συχνά παραβλέπονται. Βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας λένε οι τρέχουσες συστάσεις έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Δύο νέες έρευνες

Ο καθηγητής Philipe de Souto Barreto του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, συμβουλεύει τους ανθρώπους που διάγουν καθιστική ζωή να αυξήσουν το επίπεδο δραστηριότητας τους - αντί να πιέζονται για την επίτευξη των τρεχόντων οδηγιών. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδράνεια συνδέεται με καρδιακή νόσο, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι οδηγίες για ενήλικες είναι τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα.

Αλλά σε δύο ξεχωριστά άρθρα στην BMJ, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες πρέπει να αλλάξουν, με μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργοποίηση όσων κάνουν καθιστική ζωή. Ο καθηγητής επισημαίνει προηγούμενες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη και σύντομοι περίπατοι με τα πόδια ή και 20 λεπτά έντονης δραστηριότητας μερικές φορές το μήνα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου ακόμη και 15% μέχρι 23%, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κάνουν καθόλου άσκηση.

Στο δεύτερο άρθρο, ο καθηγητής Phillip Sparling του Georgia Institute of Technology, λέει οι γιατροί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συμβουλές τους - ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Προτείνει επισκέψεις σε παθολόγους, για άτομα άνω των 60, για να συζητήσουν «ρεαλιστικές επιλογές» για να αυξηθεί η δραστηριότητα – όπως να σηκώνονται και να κινούνται κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων της τηλεόρασης.

Ο καθηγητής Kevin Fenton της βρετανικής Public Health, λέει: «Ο καθένας πρέπει να είναι ενεργός κάθε μέρα - 10 ή περισσότερα λεπτά σωματικής δραστηριότητας έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, αλλά τα 150 λεπτά ή περισσότερα μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα είναι ο τρόπος για να έχουμε θετικό αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών υγείας. «Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2».

Ιδέες για να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα

• Αφήστε το αυτοκίνητο 2-3 τετράγωνα πιο μακριά από το σπίτι ή το γραφείο και περπατείστε. Αυξάνετε σιγά-σιγά την απόσταση.

• Κατεβείτε από το λεωφορείο 2-3 στάσεις πριν τη δική σας. Περπατείστε

• Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα. Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες

• Πηγαίνετε όπου μπορείτε περπατώντας (για τα ψώνια σας, στην τράπεζα κλπ)

• Βγάλτε βόλτα το σκύλο. Παίξτε μαζί του

• Βγείτε έξω να παίξτε με τα παιδιά

• Μην κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση όλο το βράδυ. Βγείτε έξω να περπατήσετε

• Το καλοκαίρι κολυμπήστε. Παίξτε με τα παιδιά στη θάλασσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου