Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πως οι άντρες και οι γυναίκες διαχειρίζονται το συναίσθημα

Η διαφορές στον εγκέφαλο των δυο φύλων μπορούν να εξηγήσουν την "συναισθηματικότητα" των γυναικών.

Είναι οι γυναίκες "προγραμματισμένες" να είναι συναισθηματικές; Όχι ακριβώς, αλλά μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαχειρίζονται πολύ διαφορετικά το συναίσθημα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες βιώνουν γενικώς υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής διέγερσης από τους άντρες. Τώρα, μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας αναφέρει ότι οι διαφορές των φύλων στην διαχείριση των συναισθημάτων σχετίζονται επίσης με την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν τα δύο φύλλα στην μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές της Βασιλείας σχεδίασαν ένα πείραμα για να διευκρινίσουν το κατά πόσο οι γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα σε τεστ μνήμης σε σχέση με τους άντρες, εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζονται τις συναισθηματικές πληροφορίες. Οι ερευνητές έδειξαν σε 3.400 συμμετέχοντες εικόνες συναισθηματικού περιεχομένου και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες αξιολόγησαν αυτές τις εικόνες ως πιο συναισθηματικές από τους άντρες, ειδικά στην περίπτωση των εικόνων με αρνητική χροιά. Ωστόσο, σε εικόνες με ουδέτερες συναισθηματικά αποχρώσεις και τα δύο φύλα ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Αφού παρατήρησαν τις εικόνες, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα τεστ μνήμης στο οποίο οι γυναίκες κατάφεραν να θυμηθούν πολύ περισσότερες εικόνες από τους άντρες. Φάνηκε πως είχαν μια ειδικά βελτιωμένη ικανότητα να ανακαλούν τις θετικές εικόνες. Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ανέτ Μίλνικ, εξήγησε: "Αυτό δείχνει ότι οι διαφορές που εξαρτώνται από το φύλο όσον αφορά την επεξεργασία του συναισθήματος και την μνήμη, οφείλονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς".

Δεδομένα μέσω Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) από 700 συμμετέχοντες υπέδειξαν ότι η πιο έντονη απόκριση των γυναικών σε αρνητικές συναισθηματικά εικόνες, συνδέεται με την αυξημένη δραστηριότητα των κινητικών περιοχών του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένες αντιδράσεις στο πρόσωπο και τις κινήσεις τους όσον αφορά τα αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα.

"Στην έρευνά μας, βλέπουμε ένα παρόμοιο μοτίβο στα δεδομένα από το fMRI", δήλωσε στην Huffington Post η Μίλνικ. "Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι γυναίκες ίσως είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιδράσουν σε αρνητικά ερεθίσματα σε σχέση με τους άντρες".

Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα σε νευροψυχιατρικές συνθήκες, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες επιλογές θεραπείας.

"Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην βαριάς μορφής κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και τις διαταραχές μετατραυματικού στρες, κάθε μια από τις οποίες σχετίζεται με συναισθηματικούς παράγοντες", ανέφερε η Μίλνικ. "Ελπίζουμε ότι κατανοώντας τους νευρικούς συσχετισμούς της επεξεργασίας συναισθημάτων στα δυο φύλα, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την διευκρίνιση των μηχανισμών που συνδέονται με τις συναισθηματικές διαταραχές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση