"Ναι, βρήκαμε έναν τρόπο να αντιστρέψουμε τον βρασμό σε ένα αυγό κότας", είπε σε γραπτή δήλωσή του ο Δρ. Γκρέγκορι Βάις, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. "Στην έκθεσή μας, περιγράφουμε μια συσκευή που διαλύει συνδεδεμένες πρωτεΐνες και τις επιτρέπει να αναδιπλωθούν. Ξεκινάμε με ασπράδια που έχουν βραστεί για 20 λεπτά στους 90 βαθμούς Κελσίου και επανατοποθετούμε μια βασική πρωτεΐνη σε λειτουργία".
Ο Βάις και οι συνάδελφοί του, πρόσθεσαν πρώτα χημικές ενώσεις ουρίας στο αυγό για να ρευστοποιήσουν το υλικό που σκλήρυνε κατά την διάρκεια του βρασμού. Κατόπιν, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν το υγρό με μια μηχανή στροβιλισμού υγρών, η οποία στριφογυρίζει το υλικό σε υψηλές ταχύτητες για να ισιώσει τα συνδεδεμένα μόρια ώστε να αναδιπλωθούν στην αρχική τους δομή, σύμφωνα με το Geek.com.
Αυτή η δυνατότητα να αναδιαμορφώνονται οι πρωτεΐνες θα μπορούσε να βελτιώσει την διαδικασία κατασκευής των πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την παρασκευή τυριού και άλλων τροφίμων καθώς και για την εύρεση θεραπείας για τον καρκίνο, τονίζουν οι ερευνητές.
"Δεν μπορώ να προβλέψω πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα κερδίσει πολύ χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα", είπε ο Βάις στο CNBC.