Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Οι επιστήμονες στοχεύουν στη θεραπεία της άνοιας μέσα σε μια δεκαετία»

Ο βρετανός «τσάρος» της Υγείας αποκαλύπτει τους στόχους μιας χώρας η οποία έχει στο επίκεντρο της πλέον την επιστήμη

Ο Alistair Burns, διευθυντής του ΕΣΥ της Αγγλίας για τη νόσο της άνοιας, δηλώνει ότι είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια θεραπεία, ή τουλάχιστον ένα φάρμακο που θα επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της ασθένειας, μέχρι το 2025. Σε συνέντευξη του, ο καθηγητής Μπερνς, ισχυρίστηκε οι πρόοδοι στη θεραπεία της άνοιας σύντομα θα φτάσει το επίπεδο των θεραπειών στη φροντίδα του καρκίνου.

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ διαγιγνώσκονται με την ασθένεια, με επιπλέον 10.000 κρούσματα κάθε μήνα να προστίθενται στο μητρώο της άνοιας. Ο καθηγητής Μπερνς είπε: «Θα ήθελα να πω με σιγουριά ότι είμαστε κοντά στο στόχο μιας θεραπείας που θα θεραπεύσει ή θα επιβραδύνει την άνοια στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν».

Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα οδηγήσει την αναζήτηση θεραπείας για την άνοια, κάτι που περιέγραψε ως «έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας». Στη δήλωση του φθινοπώρου, ο καγκελάριος George Osborne δεσμεύτηκε για επένδυση τουλάχιστον 15 εκατομμύρια λιρών προς ένα νέο ταμείο που εστιάσει στην αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα κατά της άνοια.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ»

Χθες το βράδυ ο καθηγητής Μπερνς, ο οποίος τιμήθηκε από τη βασίλισσα την Πρωτοχρονιάς, επαίνεσε την κυβέρνηση για το έργο που έχει κάνει. «Αν κοιτάξουμε τις προόδους που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου που ενδιαφέρομαι για την άνοια και, ειδικότερα, την υποστήριξη του Πρωθυπουργού για την άνοια και την έρευνα εν γένει, το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμη στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε πραγματικά στην αρχή του ταξιδιού στον τομέα της έρευνας για την άνοια και αν και υπήρξαν τεράστια άλματα, πρόκειται να πάρει λίγο χρόνο για να καλυφθεί η διαφορά με το ενδιαφέρον και τις εξελίξεις που υπήρξαν με τον καρκίνο».

Ο καθηγητής Μπερνς δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για την άνοια από τους πολιτικούς και το κοινό, είχαν βοηθήσει τους επιστήμονες. «Ένα από τα προνόμια της δουλειάς μου είναι να πηγαίνω σε όλη τη χώρα να μιλάω για άνοια και τώρα πλέον γεμίζουμε μεγάλες αίθουσες με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη νόσο», είπε. «Πέντε χρόνια πριν, δεν υπήρχε αυτός ο βαθμός ενδιαφέροντος. Τώρα ο καθένας ενδιαφέρεται. Αυτό τροφοδοτεί την έρευνα. Νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό και υπάρχουν πολλά για να ενθουσιαστούμε, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στόχο μας».

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με άνοια στη Βρετανία αυξάνεται σταθερά και από το Δεκέμβριο εκτιμάται ότι περίπου 394.000 άνθρωποι είχαν προστεθεί στο μητρώο της νόσου, ενώ το 2009 τα κρούσματα ήταν 250.000.

Η αύξηση αυτή συνέπεσε με την έναρξη μιας πρωτοβουλίας όπου οι γιατροί αμείβονται με επιπλέον μισθό όταν κάνουν διάγνωση της άνοιας σε κάποιον ασθενή. Ο καθηγητής Μπερνς ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα αυτό έκανε πραγματική διαφορά, αλλά το σύστημα πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο. «Κάνουμε καλύτερη διάγνωση από ό, τι ποτέ, ενώ αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση και νομίζω ότι η πρωτοβουλία έχει βοηθήσει», είπε.

«Ο σκοπός του ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και έπρεπε να είναι βραχυπρόθεσμο το πρόγραμμα. Όταν οι συνάδελφοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα έχουν εμπιστοσύνη για την διάγνωση της άνοιας, τότε θα αλλάξει η αντιμετώπιση της νόσου για πάντα».

Στοιχεία-σοκ: 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα

Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών αποτελεί η νόσος Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2000. Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Το κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 ήταν 604 δισ. δολάρια, και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. «Εάν η άνοια ήταν χώρα θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου , στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), η Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος της άνοιας πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ