Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολιθώματα μπορεί να ανήκουν σε νέο είδος πρωτόγονου ανθρώπου

Ανακάλυψαν τελικά οι επιστήμονες νέο είδος πρωτόγονου ανθρώπου;

Δυο ομάδες ερευνητών διερωτώνται για το θέμα αυτό μετά την ανάλυση που έκαναν σε μυστηριώδη απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κίνα και την Ταιβάν. Τα απολιθώματα δεν φαίνεται να ταιριάζουν με κανένα γνωστό είδος ανθρωποειδούς συμπεριλαμβανομένων των πιο σύγχρονων Χόμο Ερέκτους και Νεάντερταλ. Ίσως θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα κάποιας διασταύρωσης μεταξύ γνωστών ειδών, ή να ανήκουν σε κάποιο άγνωστο ανθρώπινο είδος.

"Κλασικά, οτιδήποτε κατοικούσε στην Ασία πριν την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων, έχει καταταχθεί σε μια και μοναδική κατηγορία, την Χόμο Ερέκτους", είπε στην Huffington Post η Δρ. Μαρία Μαρτινιόν-Τόρρες, οδοντική ανθρωπολόγος στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Ισπανίας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH) και μια από τις ερευνήτριες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. "Ωστόσο, βλέπουμε πλέον ότι ίσως έχουμε βάλει στο ίδιο κουτί πολύ διαφορετικά πράγματα... Είναι ώρα να επανεξετάσουμε".

Για τους σκοπούς της έρευνας, η Μαρτινιόν-Τόρρες και οι συνάδελφοί της, ανέλυσαν εννιά δόντια από τέσσερα άτομα που βρέθηκαν σε σπηλιά στην περιοχή Xujiayao της Βόρεια Κίνας το 1976. Τα δόντια, που χρονολογούνται 60.000 με 120.000 χρόνια πριν, συγκρίθηκαν με 5.000 οδοντικά δείγματα από μια πλειάδα ανθρωποειδών.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά των δοντιών όπως αυλάκια και άκρα, το μέγεθος της επάνω κοιλότητας και το σύστημα των ριζών, καθώς και την θέση τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τι ανακάλυψαν; Παρόλο που τα εννιά δόντια μοιράζονταν κάποια μεμονωμένα χαρακτηριστικά με τους Νεάντερταλ, δεν υπήρξε πλήρης ταύτιση με κανένα από τα δείγματα που συμπεριληφθήκαν στη μελέτη.

"Αυτό που είδαμε είναι μια άγνωστη για μας ομάδα", είπε στο BBC η Μαρτινιόν-Τόρρες. "Δεν είναι Χόμο Σάπιενς ούτε Νεάντερταλ. Έχουν μια μίξη από κάτι πολύ πρωτόγονο, που είναι προς το παρόν άγνωστο. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ένα νέο είδος γιατί πρέπει να το συγκρίνουμε με άλλα πράγματα".

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Αμερικανικού Περιοδικού Φυσικής Ανθρωπολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ