Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο διαλογισμός κατά της γήρανσης του εγκεφάλου

Η πρακτική που μπορεί να σώσει τις νοητικές σας λειτουργίες από την φθορά του χρόνου

Ο διαλογισμός είναι καλός για την υγεία του εγκεφάλου. Νέες έρευνες έχουν συνδέσει την αρχαία πρακτική με πολλά νοητικά οφέλη, από μεγαλύτερη συγκέντρωση και μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έως και βελτιωμένο νοητικό έλεγχο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Κέντρο Χαρτογράφησης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου UCLA, ο διαλογισμός μπορεί επίσης να προστατέψει από τη γήρανση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ανακάλυψαν ότι στους εγκεφάλους όσων κάνουν διαλογισμό για χρόνια, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο ποσοστό γήρανσης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει ποτέ.

Ο εγκέφαλος αρχίζει να εξασθενεί σταδιακά από την ηλικία των 20 και μετά, συνεχίζοντας να μειώνεται σε όγκο και βάρος μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο διαλογισμός, επιπρόσθετα με την ενίσχυση της συναισθηματικής και φυσικής κατάστασης σε κάθε φάση της ζωής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια, το Αλτζχάιμερ και το Πάρκινσον, όπως και την αποφυγή της φυσιολογικής φθοράς που προκύπτει από τη γήρανση.

Η νέα μελέτη συνεχίζει από μια παλαιότερη του 2011 από την ίδια ομάδα, που έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον διαλογισμό παρουσιάζουν μικρότερη ατροφία στην λευκή ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, υλικό που αποτελεί το μισό σχεδόν του εγκεφάλου και αποτελείται από νευρικές ίνες τις οποίες ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για την επικοινωνία.

Σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές είδαν το σύνδεσμο μεταξύ του διαλογισμού και της διατήρησης της φαιάς ουσίας, του ιστού όπου λαμβάνουν χώρα οι νοητικές λειτουργίες και αποθηκεύονται οι αναμνήσεις. Εξέτασαν τους εγκεφάλους 100 συμμετεχόντων. Οι 50 από αυτούς κάνουν διαλογισμό κατά μέσο όρο για 20 χρόνια και οι υπόλοιποι δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους. Και οι δυο ομάδες αποτελούνται από 28 άντρες και 22 γυναίκες ανάμεσα στις ηλικίες 24 και 77.

Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εξετάστηκαν με τεχνολογία τομογραφίας fMRI. Παρόλο που και οι δύο ομάδες παρουσίασαν φθορά στην φαιά ουσία με το πέρασμα των χρόνων, οι χρόνιοι διαλογιστές είχαν μικρότερη μείωση στον όγκο της φαιάς ουσίας από τους υπόλοιπους.

Παρόλο που τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιότητα - η προσωπικότητα, οι παράγοντες της καθημερινής ζωής και οι γενετικές διαφορές ίσως παίζουν ρόλο - είναι οπωσδήποτε πολλά υποσχόμενα. Το επόμενο βήμα για αυτή την έρευνα θα ήταν μια πιο μακροπρόθεσμη μελέτη που θα παρακολουθεί τους εγκεφάλους όσων ασχολούνται με τον διαλογισμό αλλά και όσους δεν ασχολούνται, σε εύρος πολλών χρόνων προκειμένου να εξεταστούν οι αλλαγές που θα προκύψουν ως άμεσο αποτέλεσμα χρόνων διαλογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)
Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μούκανος περιέγραψε πώς συνέβη το ατύχημα που στοίχισε την ζωή στον γνωστό σκηνοθέτη
Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)