Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όλη η αλήθεια για την επιλεκτική όρεξη των παιδιών

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς βρίσκει επιστημονική εξήγηση.

"Φάε και μη μιλάς" ίσως είναι η αγανακτισμένη απάντηση ενός γονιού. Ωστόσο μια έρευνα δείχνει πως όσοι τρώνε επιλεκτικά παρουσιάζουν πραγματικά διακριτές προτιμήσεις και συμπεριφορές την ώρα του φαγητού.

Καταρχήν, τι σημαίνει "επιλεκτική όρεξη"; Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός, παρόλο που πολλοί γονείς αναγνωρίζουν το φαινόμενο μόλις το δουν. Η διατροφή των περισσότερων "επιλεκτικών" αποτελείται από σχετικά άγευστες τροφές όπως τοστ ή κράκερς. Επηρεάζονται από την υφή του φαγητού, ή την μυρωδιά, ή ακόμα και την παρουσίαση. Το θέμα δεν αναφέρεται μόνο στην παιδική ηλικία αλλά επεκτείνεται και στους ενήλικες.

Πολλοί διατροφολόγοι, όπως και γονείς, θέλουν να σταματήσει αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς ώστε τα παιδιά να έχουν μια υγιή διατροφή και να λαμβάνουν το πλήρες εύρος των προτεινόμενων βιταμινών.

Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που θεωρούνται επιλεκτικά από τους γονείς τους αντιδρούν διαφορετικά σε γνωστά φαγητά και επίσης συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά την διάρκεια του γεύματος σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επιλεκτικά. Η ψυχολόγος Soo-Yeun Lee θεωρεί πως αυτές οι διαφορές μπορούν να καταχωρηθούν σε δεκαέξι χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.

Η Δρ. Lee έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα αφού διεξήγαγε μια μελέτη διάρκειας δυο εβδομάδων. Για τους σκοπούς της έρευνας, ζητήθηκε από γονείς 170 παιδιών από δυο έως τεσσάρων ετών, να παρατηρήσουν την ανταπόκριση των παιδιών τους σε πέντε συγκεκριμένα γεύματα που τους παρείχε το πανεπιστήμιο. Στην αρχή, 83 παιδιά θεωρήθηκαν επιλεκτικά ενώ 87 όχι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, με την συμπεριφορά των επιλεκτικών να κυμαίνεται από απλή καχυποψία στην θέα ενός άγνωστου φαγητού έως μορφασμοί, κλάμα ακόμα και αναγούλα.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι επιλεκτικοί το ίδιο. Η Δρ. Lee τόνισε πως μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις ομάδες. Αυτές είναι:

(1) Οι εξαρτώμενοι από τις αισθήσεις, οι οποίοι απορρίπτουν ένα φαγητό επειδή είναι πολτοποιημένο, γλιστερό, πικρό ή σβολιασμένο,

(2) Οι συμπεριφορικοί, που μορφάζουν ή αναγουλιάζουν όταν το φαγητό δεν έχει ετοιμαστεί με τον "σωστό" τρόπο ή αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι την ώρα του γεύματος,

(3) Οι προτιμησιακοί, που δεν θα φάνε νέα φαγητά και θα αποφύγουν φαγητά που είναι ανακατεμένα ή έχουν περίπλοκα υλικά,

(4) Και οι γενικώς τελειομανείς, που έχουν πολύ εξειδικευμένες ανάγκες, μικρή ποικιλία στην διατροφή τους και μπορεί να επιμένουν οι τροφές να μην αγγίζουν η μια την άλλη.

Από τις τέσσερις ομάδες, η τέταρτη περιείχε τα πιο πολλά παιδιά στην κατηγορία των επιλεκτικών. Όσο για το αν υπάρχει λύση στην επιλεκτική διατροφή, οι ερευνητές προτείνουν κάτι σχετικό με την νοητική συμπεριφορική θεραπεία. Η Δρ. Lee προτείνει να σερβίρουμε ένα νέο φαγητό μαζί με ένα που αρέσει στο παιδί και να ξεχωρίζουμε συνδυασμένα φαγητά όπως τα σάντουιτς για να φαίνονται τα περιεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με πούλμαν από Αλβανία για την ομιλία Ράμα στην Αθήνα - Επί ποδός η ΕΛΑΣ (VIDEO)
Για προσπάθεια εργαλειοποίησης των Αλβανών μεταναστών από τον Ράμα ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου κάνουν λόγο μειονοτικά μέσα ενημέρωσης
Με πούλμαν από Αλβανία για την ομιλία Ράμα στην Αθήνα - Επί ποδός η ΕΛΑΣ (VIDEO)