Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρκοφάγο μανιτάρι προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό

Οι πρωτείνες των μανιταριών πλευρώτους μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες εξετάζουν τον τρόπο που τα βρώσιμα μανιτάρια πλευρώτους οστρεώδης τρώνε αράχνες και σκουλήκια. Οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα μανιτάρια μοιάζουν με αυτές που βρίσκονται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό. Οπότε, τι μπορούν να μας διδάξουν;

Το συγκεκριμένο είδος μανιταριού, αδρανοποιεί το "θύμα" του χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που εισβάλλουν στα κύτταρα και αφήνουν μικρές δηλητηριώδεις τρύπες. Το γεγονός αυτό έχει αποκαλυφθεί από μια επιστημονική ομάδα που κατάφερε να οπτικοποιήσει την δράση της πρωτεΐνης γνωστής ως πλευρωτολυσίνη. Η πρωτεΐνη αυτή, δένεται με την επιφάνεια ενός αντικειμένου, όπως μια αράχνη, και του δημιουργεί μια τρύπα. Με αυτόν τον τρόπο είτε σκοτώνει το κύτταρο απευθείας ή το ανοίγει για να το σκοτώσουν οι άλλες πρωτεΐνες.

Οι εικόνες αυτές επέτρεψαν στους ερευνητές να δουν πως κινείται η πλευρωτολυσίνη. Η πρωτεΐνη ακολουθεί μια σειρά περίπλοκων κινήσεων ξεδιπλώματος και αναδιπλώματος στις οποίες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οφείλονται οι τρύπες στο κύτταρο - στόχο.

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται στο δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές θέλουν να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση σε κύτταρα θηλαστικών. Εντοπίζοντας τις δραστηριότητες της πρωτεΐνης στο μανιτάρι, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στην κατασκευή νέων φαρμάκων όπως και στην ανακάλυψη νέων τεχνικών για την ιατρική, την γεωργία, την γενετική και την νανομηχανική. Η έρευνα θα μπορούσε επίσης κάποια μέρα, να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ