Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπορούν τα γονίδια να προβλέψουν τον θάνατο;

Η σχέση ανθρώπινου γονιδιώματος και θνησιμότητας που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μια νέα έρευνα έχει ανακαλύψει συνδέσεις μεταξύ των μοτίβων μεθυλίωσης στο ανθρώπινο γονιδίωμα και το προσδόκιμο ζωής. Αν υπήρχε τέτοια τεχνολογία, θα θέλατε να ξέρετε;

Από μια έρευνα σε 5000 ανθρώπους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μοτίβα μεθυλίωσης συνδέονται με την ηλικία.

Στην επιστήμη της βιολογίας, η μεθυλίωση καταλύεται από ένζυμα και σχετίζεται με τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης ή την ρύθμιση της λειτουργίας των πρωτεϊνών. Η μεθυλίωση είναι ένα κοινό εργαλείο επιγενετικής σηματοδότησης που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να κλειδώσουν τα γονίδια στην θέση "off". Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σχετικά με το πως γίνεται η μεθυλίωση, πού λαμβάνει χώρα και τι σημαίνει.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ίαν Ντίαρι, δηλώνει πως το νέο εύρημα "είναι συναρπαστικό καθώς αναγνωρίζει ένα νέο δείκτη για τη γήρανση, ο οποίος βελτιώνει την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής περισσότερο από τη συνεισφορά παραγόντων όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις".

Η έρευνα χρησιμοποίησε δύο καθιερωμένα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την σύγκριση από τη μια της χρονολογικής ηλικίας ενός ατόμου και από την άλλη της ηλικίας που προβλέπεται από την μεθυλίωση του DNA, για να επιβεβαιωθεί πως αυτές οι μετρήσεις συνδέονται με την μακροζωία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν η ηλικία μεθυλίωσης του DNA ενός ατόμου είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερη από την χρονολογική του/της ηλικία, οι πιθανότητες αυτού του ατόμου να πεθάνει νωρίτερα από άλλους που δεν έχουν αυτό το προφίλ, αυξήθηκαν κατά 16%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ