Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η μουσική μας κάνει να «ξεχνάμε»

Επηρεάζει τη συγκέντρωση μας και την αφομοίωση πληροφοριών

Επηρεάζει τη συγκέντρωση μας και την αφομοίωση πληροφοριών

Αμερικανοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Τζόρτζια (Georgia Tech) διαπίστωσαν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσής μας σε μια κουβέντα, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ως προς τη διαδικασία της αφομοίωσης πληροφοριών - πέρα από ηλικιωμένα άτομα - και σε όσους πραγματοποιούν συναντήσεις σε χώρους όπου υπάρχει δυνατή μουσική.

Από τη μελέτη των ειδικών φάνηκε ότι οι νεαροί φοιτητές που έλαβαν μέρος στα πειράματα δεν επηρεάζονταν από τη μουσική που έπαιζε στο βάθος. Οι εθελοντές ωστόσο μεγαλύτερης ηλικίας φάνηκε να θυμούνται κατά 10% λιγότερα ονόματα όταν βρίσκονταν σε χώρο όπου υπήρχε μουσική συγκριτικά με όταν βρίσκονταν σε ένα ήσυχο δωμάτιο.

«Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν εύκολα να αγνοήσουν θορύβους που υπάρχουν στο βάθος και να συγκεντρωθούν σε ό,τι κάνουν εκείνη τη στιγμή» εξηγεί η δρ Οντρι Ντιούαρτ, υπεύθυνη του Εργαστηρίου για τη Μνήμη και τη Γήρανση του Πολυτεχνείου. «Η συσχετιστική ή αλλιώς συνειρμική μνήμη φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Μεγαλώνοντας ηλικιακά μάς είναι πολύ δυσκολότερο να θυμηθούμε ποιο όνομα συνοδεύει το κάθε πρόσωπο ή το κάθε μέρος όπου πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση» προσθέτει η ίδια.

Προσοχή στους περισπασμούς

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις του θορύβου και της μουσικής στη συνειρμική μνήμη των εθελοντών. Ανάμεσα στις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν και ο συνδυασμός του σωστού προσώπου με το όνομά του.

Συγκεκριμένα, τους ζήτησαν να κοιτάξουν μια σειρά πρόσωπα και στη συνέχεια να δουν κατά πόσο τα άτομα αυτά «παρέπεμπαν» σε κάποια ονόματα. Λίγο αργότερα τους έδειξαν εκ νέου τα ίδια πρόσωπα. Κάποιες φορές το τεστ πραγματοποιήθηκε με ησυχία, ενώ άλλες φορές στο βάθος υπήρχε ένα μουσικό «χαλί» ή ένα ορχηστρικό ροκ κομμάτι από τον Ερικ Κλάπτον ή τα συγκροτήματα Τζέφερσον Ερπλεϊν και Rush.

Τα νέα ευρήματα των αμερικανών ειδικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης ή άτομα που προτιμούν να πραγματοποιούν τα επαγγελματικά τους ραντεβού εκτός γραφείου.

«Θα πρέπει να προσέχουμε τους περισπασμούς που υπάρχουν στο γύρω περιβάλλον. Προκειμένου να καταφέρουν να συγκεντρωθούν καλύτερα σε ό,τι κάνουν οι εργαζόμενοι καλό θα ήταν να κλείσουν τη μουσική ή να περάσουν σε ένα δωμάτιο με ησυχία. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης εκτός γραφείου. Καλό θα ήταν να επιλέγουν ήσυχους χώρους, όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς περισπασμούς. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στην περίπτωση των οδηγών. Οταν π.χ. χάσουν τον δρόμο ίσως θα ήταν καλύτερα να κλείσουν το ραδιόφωνο για να καταφέρουν να συγκεντρωθούν και να βρουν τον δρόμο τους» καταλήγει η δρ Ντιούαρτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
ekab
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)
Το βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Φλώρινα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)