Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια μέρα οι επιστήμονες θα μπορούν να σβήνουν τις αρνητικές αναμνήσεις

Η ανακάλυψη των επιστημόνων που θα βοηθήσει όσους υποφέρουν από μετατραυματικό στρες

Πως θα σας φαινόταν αν οι επιστήμονες μπορούσαν να τρυπώσουν στον εγκέφαλό σας την ώρα που κοιμάστε και να αντικαταστήσουν τις επώδυνες αναμνήσεις με ευτυχισμένες; Ακούγεται σαν σκηνή από ταινία, αλλά μάλλον θα γίνει πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύετε.

Φυσικά, κανείς δε λέει ότι η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για ξεπεράσει κάποιος το χωρισμό του, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή κάποιου που υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Στα πλαίσια μιας πρωτοποριακής νέας έρευνας, νευροεπιστήμονες από το French National Center for Scientific Research (CNRS) και την ESPCI ParisTech, τροποποίησαν τις αναμνήσεις σε κοιμώμενα ποντίκια, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια ενσωματωμένα στο εγκέφαλό τους, για να μετατρέψουν τις ουδέτερες αναμνήσεις σε θετικές.

"Η γνώση που εμφυτεύσαμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, ήταν απλά η αλλαγή της συναισθηματικής αξίας που έχουν διαφορετικές περιοχές στο περιβάλλον τους" είπε στην Huffington Post ο Δρ. Καρίμ Μπεντσενάνε, νευροεπιστήμονας στο CNRS και ένας από τους ερευνητές. "Πράγματι, τις ώρες που τα ποντίκια ήταν ξύπνια, όλες οι περιοχές ήταν για αυτά ουδέτερες. Αυτό που τους εμφυτεύσαμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πως μια συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται πλέον με ανταμοιβή".

Τα ευρήματά τους, μας λένε κάτι συναρπαστικό για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου: οι αναμνήσεις μας, φαίνεται πως είναι αποθηκευμένες τμηματικά. Ενώ μια περιοχή του εγκεφάλου περιέχει τις βασικές πληροφορίες των αναμνήσεών μας, τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή.

Τι γίνεται λοιπόν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Στο μέλλον, οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν να μπουν σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο την ώρα που κοιμάται και να απενεργοποιήσουν το αρνητικό συναίσθημα μιας κακής ανάμνησης, αφαιρώντας στην ουσία το τραύμα από την τραυματική εμπειρία.

"Για τους ανθρώπους, θα χρειαζόταν να βρεθεί ένας τρόπος να εντοπίσουμε τις περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου, στις οποίες επαναενεργοποιούνται οι τραυματικές εμπειρίες" εξήγησε ο Μπεντσενάνε. "Πιθανόν κάτι τέτοιο να είναι δυνατό σύντομα μέσω λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI)".

Θα περάσει όμως λίγος καιρός προτού η τεχνική αυτή εφαρμοστεί σε ανθρώπους λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τη σύνδεση ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η δυναμική της νέας τεχνικής ωστόσο, είναι πολλά υποσχόμενη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ