Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μόνο αν είστε δραστήριοι θα νικήσετε την άνοια!

Ο σκοπός στη ζωή και η ενεργητικότητα είναι το κλειδί για την προστασία από την σοβαρή νόσο

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μια ζωηρή κοινωνική ζωή - κάνοντας εθελοντισμό, μαθαίνοντας νέα πράγματα συνεχώς και συμμετέχοντας σε κοινωνικές δραστηριότητες - προστατεύονται καλύτερα έναντι της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν είμαστε αρκετοί απασχολημένοι καθώς μεγαλώνουμε, όχι μόνο θα προστατευτούμε από την άνοια, αλλά θα ξορκίσουμε τα προβλήματα κινητικότητας! Η Δρ Πατρίτσια Μπόιλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών και συμπεριφοράς στο κέντρο έρευνας για το Αλτσχάιμερ Rush στο Σικάγο, εξηγεί ότι μια θετική ψυχολογία και τρόπος σκέψης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία σας.

«Η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα οι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το έχουμε ένα σκοπό στη ζωή, αποδεικνύεται πολύ ισχυρός παράγοντας για την υγεία μας. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για την ψυχική κατάσταση των ασθενών και να ενθαρρύνουν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε θετικές συναισθηματικές καταστάσεις».

Η έρευνα της Δρ Μπόιλ, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Stroke, έδειξε ότι η αίσθηση ότι η ζωή μας έχει νόημα και κατεύθυνση, μπορεί να μας προστατεύσει από βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από το μπλοκάρισμα στη ροή του αίματος. Όταν συμβεί απόφραξη, μπορεί να προκληθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν καταστραφεί ο ιστός, που ονομάζεται έμφρακτο, μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες για άνοια, προβλήματα κινητικότητας, αναπηρία και τελικά θάνατο.

44% λιγότερες πιθανότητες για βλάβη

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 453 άτομα, μέσης ηλικίας 84, σε ετήσια φυσική και ψυχολογική αξιολόγηση, μέχρι εγκαταλείψουν τα εγκόσμια περίπου στα 90 τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμφωνήσει για να δωρίσουν τα όργανα τους μετά το θάνατο. Μεταξύ της ομάδας, 114 είχαν ήδη διαγνωστεί με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όταν η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα των μεταθανάτιων εξετάσεων ανακάλυψαν ότι 228 εθελοντές - είχε έμφρακτο, δηλαδή κατεστραμμένο ιστό στον εγκέφαλο τους. Ωστόσο, εκείνοι που ανέφεραν ότι έχουν δραστήρια κοινωνική ζωή και μια ισχυρή αίσθηση σκοπού είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκτεταμένες περιοχές βλάβης στον εγκέφαλο, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν στην άνοια.

Ο Δρ Λέι Γιού, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής των νευρολογικών επιστημών στο κέντρο έρευνας για το Alzheimer, δήλωσε: «Ο σκοπός της ζωής είναι διαφορετικός για τον καθένα και είναι σημαντικό να έχουμε συνεχώς κίνητρα για να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες».

Ο Dr Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο κέντρο Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα την άνοια ή τη σκέψη και τη μνήμη, αλλά τις διακοπές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν στην άνοια.«Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αν είμαστε ενεργοί και δραστήριοι μειώνουμε τον κίνδυνο της άνοιας. Επιβεβαιώθηκε ξανά η σχέση μεταξύ της ισχυρής αίσθησης του σκοπού στη ζωή και της μικρότερης πιθανότητας βλάβης από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Όμως δεν μπορούμε με σιγουριά να αποκλείσουμε και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το συσχετισμό». Εμείς ας κρατήσουμε όμως την ενέργεια και τη διάθεση μας και ας μην αποδειχθούν τα οφέλη ποτέ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ