Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 αρχαία δημητριακά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Η νέα διατροφική μόδα είναι μάλλον παλιά. Πολύ παλιά.

Τα ίδια δημητριακά που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Αιθίοπες, οι Αζτέκοι και οι Ίνκας, πλημμυρίζουν τώρα τα ράφια των καταστημάτων του 21ου αιώνα και περιμένουμε ακόμα περισσότερα να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο χρόνο.

Αμάρανθος (εικόνα)

Μην αφήνετε το μικροσκοπικό μέγεθος του αμάρανθου να σας ξεγελάσει. Ο περουβιανός αυτός σπόρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (σχεδόν διπλάσια από το καστανό ρύζι) και προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει από μόνος του. Τεχνικά είναι σπόρος, οπότε δεν περιέχει γλουτένη και είναι ιδανικός για χορτοφάγους και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Το κεχρί ήταν το βασικό δημητριακό της Ασίας πριν πάρει τη θέση του το ρύζι, περισσότερο από 10.000 χρόνια πριν. Σήμερα, μπορεί κάποιοι να το αναγνωρίζετε από τις τροφές των πουλιών. Είναι κι αυτό ελεύθερο γλουτένης και με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μαγνησίου, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην αποτροπή και την διαχείριση της υπέρτασης, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Όλυρα (ή ντίνκελ)

Η όλυρα είναι ένας τύπος σίτου που παραμελήθηκε κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης γιατί ήταν πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί από το γνωστό σε όλους κοινό σιτάρι. Φημολογείται ότι οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στα σιτηρά ανέχονται πολύ περισσότερο την όλυρα, αλλά λόγω της περιεκτικότητάς της σε γλουτένη δεν είναι ασφαλής για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης όλυρας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (ιδανικό για τον έλεγχο του βάρους) και καλή πηγή σιδήρου για τους χορτοφάγους.

Ο σπόρος αυτός, με χώρα προέλευσης την Αιθιοπία, είναι εκπληκτικά πλούσιος σε ασβέστιο (ένα φλιτζάνι περιέχει το ίδιο ποσοστό με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι). Το τεφ μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, αφού είναι πλούσιο σε έναν συγκεκριμένο τύπο φυτικής ίνας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Το άμυλο αυτό δίνει εύκολα την αίσθηση του κορεσμού, "ταΐζει" τα καλά βακτήρια του στομάχου και δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο αρχαίος ξάδερφος του μοντέρνου σιταριού, το καμούτ, έχει περίπου 20-40% περισσότερες πρωτεΐνες και πιο γλυκιά, βουτυράτη γεύση. Αν υποφέρετε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν οργανικό, ημι-ολικής άλεσης καμούτ, παρατήρησαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα του ΣΕΕ όπως το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ