Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι περισσότερο και λιγότερο εθιστικές τροφές

Οι ανθυγιεινές τροφές είναι και οι πιο εθιστικές, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η ιδέα της τροφικής εξάρτησης είναι ακόμη αντιφατική ανάμεσα στους ερευνητές, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επεξεργασμένες, παχυντικές και γεμάτες ζάχαρη τροφές όπως η πίτσα, η σοκολάτα, τα πατατάκια και τα μπισκότα, είναι προβληματικές για τη ζωή όλων μας.

Σε πρόσφατη έρευνα, η Δρ. Νικόλ Αβένα της Σχολής Ιατρικής Icahn School of Medicine στις ΗΠΑ, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τις τροφές που φαίνεται πως τους προκάλεσαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Για να ορίσει τις "προβληματικές" τροφές, η Αβένα τους είπε να χρησιμοποιήσουν την κλίμακα εθισμού στις τροφές Yale (Yale Food Addiction Scale-YFAS) η οποία βάζει τους συμμετέχοντες να μετρήσουν πόσες φορές έχουν συμφωνήσει με προτάσεις όπως: "τρώω μέχρι να ανακατευτώ" ή "νιώθω κόπωση και υποτονικότητα αφού φάω υπερβολικά", για να τους βοηθήσει να ταυτοποιήσουν τους κυρίως ενόχους. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται παρακάτω:

Οι περισσότερο και λιγότερο εθιστικές τροφές

Η κλίμακα βαθμολογίας τροφών είναι από το 1 ως το 7

(1= καθόλου προβληματική, 7= άκρως προβληματική)

Περισσότερο εθιστικές

Πίτσα: 4,01

Σοκολάτα: 3,73

Πατατάκια: 3,73

Μπισκότο: 3,71

Παγωτό: 3,68

Λιγότερο εθιστικές

Αγγούρι: 1,53

Καρότα: 1,60

Φασόλια: 1,63

Μήλο: 1,66

Καστανό ρύζι: 1,74

Παρατηρήσατε κάτι; Οι τροφές που δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα, είναι επίσης οι τροφές που είναι επεξεργασμένες, με μεγάλα ποσοστά ζάχαρης και πρόσθετα λιπαρά. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, μια μέτρηση που δείχνει σε ποιό βαθμό το φαγητό που τρώμε ανεβάζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μας αφού το φάμε. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση, αναφέρει η Αβένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ