Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσοχή στις πετσέτες στην κουζίνα

Πρώτη εστία μόλυνσης μέσα στο σπίτι μας!

Πρώτη εστία μόλυνσης μέσα στο σπίτι μας!

Οι πετσέτες της κουζίνας είναι το αντικείμενο που κατατάσσεται πρώτο στη λίστα με τις πηγές μόλυνσης στον χώρο του σπιτιού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Protection Trends.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, υποστηρίζουν ότι οι πετσέτες της κουζίνας και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι τα πλέον βρώμικα αντικείμενα που μπορούν να γίνουν «οχήματα» μεταφοράς μικροβίων στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 123 άτομα να ετοιμάσουν φαγητό, χρησιμοποιώντας είτε μοσχαρίσιο κρέας, είτε κοτόπουλο, και μια φρουτοσαλάτα. Οι εθελοντές μαγείρεψαν σε κουζίνες που υπήρχαν στον χώρο του πανεπιστημίου. Ένα άκακο είδος βακτηρίου είχε τοποθετηθεί στο κρέας και το κοτόπουλο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της μετάδοσής του σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος.

Πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες, χάρτινες και βαμβακερές, πριν πλύνουν τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν μετά από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και αφού είχαν πλύνει σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές ξαναχρησιμοποιούσαν τις πετσέτες και έτσι ξανα-μόλυναν τα χέρια τους.

90% των τροφίμων είχαν μολυνθεί

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 90% των φρουτοσαλατών να είναι μολυσμένες με τα βακτήρια του κρέατος και του κοτόπουλου. Αυτό αποδεικνύει ότι, αν το βακτήριο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ερευνητές ως ανιχνευτή ήταν κάποιο επιβλαβές, όπως η σαλμονέλα, τότε θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για την υγεία των εθελοντών.

Επίσης, τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες άφησαν υπολείμματα ωμού κρέατος ή κοτόπουλου στο νεροχύτη, το ψυγείο, το φούρνο ή τον κάδο απορριμμάτων. Τέλος, πολλοί εθελοντές χρησιμοποίησαν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, χωρίς να έχουν προηγουμένως πλύνει τα χέρια τους ή χωρίς να καθαρίσουν την συσκευή μετά τη χρήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που εντοπίζονται συνήθως στο ωμό κρέας και τα πουλερικά μεταδίδονται στις πετσέτες της κουζίνας, ακόμα και στην περίπτωση που ξεπλυθεί καλά, καθώς και σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού.

Οι ερευνητές μας συμβουλεύουν λοιπόν να πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τις πετσέτες της κουζίνας μετά από τη προετοιμασία κάθε γεύματος ή αν πρόκειται για χαρτοπετσέτες να τις πετάμε αμέσως μετά τη χρήση.

«Οι βαμβακερές πετσέτες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από βακτήρια τα οποία ενοχοποιούνται για τροφογενείς νόσους. Επίσης, σκεφτείτε πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι σας ενώ μαγειρεύεται ή περιφέρεστε στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αγγίζοντας τις πόρτες και άλλα αντικείμενα. Πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο διασποράς μιρκοοργανισμών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία σας. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να πλένεται επιμελώς τα χέρια σας, καθώς και να απολυμαίνετε σωστά επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα», εξηγεί η επικεφαλής των ερευνητών και ειδική σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων Τζένι Σνιντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Ακούω τους πολίτες για την ανάπλαση ΔΕΘ» - Τι είπε για Μετρό, FlyOver
Πότε είπε ότι θα παραδοθεί το Fly Over – «Με το μετρό και την επέκταση στην Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα»
Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Ακούω τους πολίτες για την ανάπλαση ΔΕΘ» - Τι είπε για Μετρό, FlyOver
Κρατούμενοι οι γονείς που άφησαν το μωρό τους να κλαίει σε μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη
Κρατούνται από χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Βουπρασίας, στη Βάρδα Ηλείας - Στο νοσοκομείο του Πύργου τα 4 παιδιά τους
Κρατούμενοι οι γονείς που άφησαν το μωρό τους να κλαίει σε μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέο καλούπι 30 μέτρων για Fly Over – Πότε θα γκρεμιστεί το τούνελ
Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες από Σεπτέμβριο είπε ο Νίκος Ταχιάος – «Καμία καθυστέρηση για το Μετρό προς Καλαμαριά»
Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέο καλούπι 30 μέτρων για Fly Over – Πότε θα γκρεμιστεί το τούνελ