Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σταμάτησαν την άνοια με «εκπληκτική» μελέτη!

Αμερικάνικη έρευνα ανατρέπει τα πάντα στο πεδίο της έρευνας για το Αλτσχάιμερ

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι το κλειδί για να νικήσουμε την άνοια, αποκάλυψαν επιστήμονες, οι οποίοι σταμάτησαν τη νόσο με νέο φάρμακο σε ποντίκια! Οι αμερικάνοι επιστήμονες έδειξαν ότι αν εμποδίσουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται στον εγκέφαλο, τότε ίσως προλάβουν την άνοια.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», είναι «εκπληκτικά» σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι αντικρούουν τις ισχύουσες απόψεις για την αιτία και την αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας κάνουν αισιόδοξους τους επιστήμονες ότι θα δημιουργηθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και ίσως ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα καθυστερεί τη νόσο.

Σταματώντας την άνοια!

Η μελέτη των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke υποδηλώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται στη δυσλειτουργία ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αντί να προστατεύουν τον εγκέφαλο αρχίζουν να καταστρέφουν ένα βασικό αμινοξύ που λέγεται αργινίνη.

Η αργινίνη αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών και η καταστροφή της ανοίγει τον δρόμο για τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου. Οι αλλοιώσεις αυτές οφείλονται στην συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που λέγεται βήτα-αμυλοειδής στον εγκέφαλο και η οποία δημιουργεί πλάκες γύρω από τα κύτταρά του.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την καταστροφή της αργινίνης χρησιμοποιώντας το φάρμακο διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO), με αποτέλεσμα να αποτραπεί η δημιουργία των πλακών και η απώλεια μνήμης στα ζώα. Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στην όλη έρευνα ήταν γενετικά τροποποιημένα, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό των ανθρώπων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον, ίσως, υπάρξουν φάρμακα που θα χορηγούνται έγκαιρα στους μεσήλικες για να τους προφυλάξουν από μελλοντική άνοια. Πάντως, το DFMO, ήδη, δοκιμάζεται σε πάσχοντες από καρκίνο, χωρίς ποτέ έως τώρα να είχε θεωρηθεί μία πιθανή λύση και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Εάν, πράγματι, η κατανάλωση αργινίνης είναι τόσο σημαντική στην εξέλιξη της νόσου, τότε ίσως μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν τη διαδικασία και έτσι να αναστρέψουμε την πάθηση. Η νέα μελέτη ανοίγει δρόμους για να σκεφτούμε, σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με τελείως διαφορετικό τρόπο και έτσι να άρουμε το σημερινό αδιέξοδο σε νέες ιδέες, σχετικά με την εν λόγω ασθένεια», σχολιάζει επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Νευρολογίας Κάρολ Κόλτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι κύριοι «ένοχοι» -και οι βασικοί στόχοι της φαρμακευτικής θεραπείας- είναι οι πρωτεϊνες β-αμυλοειδές και Ταυ, που δημιουργούν τις κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο, καταστρέφοντας σταδιακά τους νευρώνες.

Διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ

Μια νέα διατροφική πρόταση μειώνει τον κίνδυνο της νόσου. Προτιμούμε μούρα, σαλάτες και κρασί, αλλά αποφεύγουμε τυρί, γλυκά και πίτες και μειώνουμε έτσι στο μισό τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Μία νέα διατροφική πρόταση που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ μας δίνουν οι επιστήμονες βασισμένοι σε επεξεργασία δεδομένων πολλών ερευνών. Μάλιστα εξηγούν ότι η εν λόγω διατροφή – γνωστή ως MIND (μυαλό στα αγγλικά) – μπορεί να φανεί ευεργετική ακόμα και αν δεν την ακολουθούμε πιστά.

Αυτή η δίαιτα φάνηκε να μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε όσους την ακολουθούν πιστά. Σε όσους ήταν λιγότερο πιστοί, φάνηκε να απομακρύνει τον κίνδυνο κατά 35%. Η καθηγήτρια Martha Morris μία επιδημιολόγος που ασχολείται με τη διατροφή στο Rush University Medical Centre του Σικάγο και οι συνεργάτες της συνέθεσαν αυτή τη δίαιτα βασισμένοι στα στοιχεία από διάφορες έρευνες που έδειχναν ποια τρόφιμα και συστατικά τους έκαναν κακό ή καλό στο Αλτσχάιμερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βήμα πριν από «μέγα» μπλακ άουτ το Πάσχα - Γιατί και πως απετράπη
Ο Α∆ΜΗΕ για να κρατήσει το σύστημα όρθιο και να αποτρέψει ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, χρειάστηκε να θέσει εκτός για πρώτη φορά το σύνολο της...
Ένα βήμα πριν από «μέγα» μπλακ άουτ το Πάσχα - Γιατί και πως απετράπη