Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτεΐνη "τούρμπο" νικάει όλους τους καρκίνους!

Το Imperial College ανέπτυξε γονιδιακή θεραπεία για να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ανίκητο

Μια πρωτεΐνη μόνο φτάνει το ανοσοποιητικό μας τούρμπο να κάνει! Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αναβαθμισμένο σύστημα θα μπορεί να νικήσει όχι μόνο όλους τους καρκίνους, αλλά και όλους τους ιούς γενικότερα!

Η σημαντική ανακάλυψη, η οποία περιγράφεται ως μια ιστορική ανακάλυψη για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι ότι οι ερευνητές του Imperial College βρήκαν ένα προηγουμένως άγνωστο μόριο που ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις χρόνιες ασθένειες. Οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης, αναπτύσσουν τώρα μια γονιδιακή θεραπεία που βασίζεται στην συγεκριμένη πρωτεΐνη και ελπίζουν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε τρία χρόνια.

«Αυτό είναι συναρπαστικό, επειδή έχουμε βρει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου», είπε ο καθηγητής Philip Ashton-Rickardt, από το τμήμα Immunobiology στο Τμήμα Ιατρικής του Imperial, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα στη θεραπεία ενός αριθμού διαφορετικών καρκίνων και ιών. Αυτή είναι μια εντελώς άγνωστη πρωτεΐνη. Κανείς δεν την είχε δει ποτέ πριν ή είχε καν επίγνωση ότι υπήρχε. Δεν μοιάζει και δεν συμπεριφέρεται σαν καμία άλλη πρωτεΐνη».

 Στόχος το τέλος των φαρμάκων

Η πρωτεΐνη - μόριο διαστολής λεμφοκυττάρων ή LEM, βοηθάει την εξάπλωση των Τ κυττάρων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Κανονικά, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει τον καρκίνο, αυξάνει τις λειτουργίες του για να πολεμήσει την ασθένεια, πλημμυρίζοντας το σώμα με τα Τ κύτταρα. Αλλά δεν μπορεί να συντηρήσει αυτή την αυξημένη λειτουργία για πολύ.

Ωστόσο, η νέα πρωτεΐνη προκαλεί μια τεράστια ώθηση ενέργειας που δημιουργεί Τ κύτταρα σε τόσο μεγάλο αριθμό, που ο καρκίνος δεν μπορεί να επιζήσει. Προκαλεί επίσης αύξηση των ανοσοκυττάρων μνήμης που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν όγκους και ιούς που συνάντησαν προηγουμένως, έτσι ώστε να υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να τους μην τους αναγνωρίσει έγκαιρα.

Η ομάδα έκανε την ανακάλυψη, μέσω εξέτασης ποντικιών με γενετικές μεταλλάξεις. Βρήκαν ένα τύπο που παράγει δέκα φορές τον αριθμό των Τ κυττάρων, καταστέλλει τις λοιμώξεις και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με αυξημένη ανοσία παρήγαγαν υψηλά επίπεδα της άγνωστης πρωτεΐνης η οποία βρίσκεται επίσης και στους ανθρώπους.

Τώρα στόχος είναι μια γονιδιακή θεραπεία σύμφωνα με την οποία τα κύτταρα Τ των καρκινοπαθών θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την πρωτεΐνη και στη συνέχεια να ξανά εισαχθούν πίσω στο σώμα. Θα μπορούσε να εξαλειφθεί η ανάγκη για σκληρές χημειοθεραπείες, εφόσον το ίδιο το σώμα θα καταπολεμάει τη νόσο και όχι τα τοξικά φάρμακα.

Συναρπαστική η έρευνα

Ο Δρ Mike Turner, επικεφαλής του τμήματος Immunobiology στο The Wellcome Trust, δήλωσε: «Η ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική αντίδραση όχι μόνο στον καρκίνο, αλλά και για στους ιούς, είναι συναρπαστική. Η περαιτέρω έρευνα σε ζωικά μοντέλα είναι απαραίτητη πριν αρχίσουν οι ανθρώπινες δοκιμές, όμως υπάρχουν δυνατότητες για ένα νέο είδος θεραπείας που είναι σύμφυτη με την έμφυτη ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να σκοτώνει τα ανώμαλα κύτταρα».

Ο Δρ Alan Worsley, ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών επιστήμης στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη στα ποντίκια είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξέτασε μόνο έναν τύπο καρκίνου. Ο καρκίνος βρίσκει συχνά έναν τρόπο να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τα φάρμακα έχουν ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και επιτρέπουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα σχετικά με την βιολογία του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ