Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλές αποθήκευσης και παλαίωσης κρασιού για τους μπον βιβέρ!

Σκέφτεστε να βάλετε στην άκρη για κάποια χρόνια μερικά μπουκάλια του αγαπημένου σας κρασιού;

Το παλαιωμένο κρασί αξίζει αδιαμφισβήτητα την αναμονή, αλλά το να αποθηκεύσετε τα πολύτιμα μπουκάλια στο υπόγειό σας δίπλα από τον καυστήρα, μπορεί να ριψοκινδυνεύσει την επένδυσή σας. Το κρασί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και η σωστή παλαίωση απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις.

Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αποθηκεύετε τα μπουκάλια σας για παλαίωση:

Φως: Το υπεριώδες φως από οποιαδήποτε πηγή, είτε είναι το φως του ήλιου ή από λάμπες φθορισμού, μπορεί να παλαιώσουν το κρασί πρόωρα. Για αυτό το λόγο, πολλά μπουκάλια κυκλοφορούν στο εμπόριο σε έγχρωμα μπουκάλια για έξτρα προστασία. Όταν λοιπόν διαλέγετε το χώρο που θα αποθηκεύσετε τα κρασιά σας, προτιμήστε ένα μέρος που να προστατεύεται από την έκθεση σε μια διαρκή πηγή φωτός.

Θερμοκρασία: Οι 12 - 13 βαθμοί Κελσίου θεωρούνται η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση κρασιού, αλλά υπάρχει μια κάποια ευελιξία ως προς αυτό. Η παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς μπορεί να παλαιώσει το κρασί πρόωρα, ενώ η έκθεση σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, θα επηρεάσει αρνητικά τη γεύση και το άρωμα του κρασιού.

Υγρασία: Η υγρασία κρατάει το φελλό επαρκώς ενυδατωμένο προστατεύοντας το κρασί από τον χειρότερο εχθρό του, το οξυγόνο! Ένα επίπεδο υγρασίας 50 με 80% είναι ιδανικό και αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε το κρασί σας για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο. Τα σύγχρονα ψυγεία είναι εξοπλισμένα να αφαιρούν την υγρασία για την καλύτερη διατήρηση των τροφίμων.

Δονήσεις: Η δόνηση από οποιαδήποτε μηχανική πηγή είναι απαγορευτική! Με την πάροδο του χρόνου, το κρασί παράγει με φυσικές διαδικασίες ένα κατακάθι που μαζεύεται στον πάτο του μπουκαλιού. Η οποιαδήποτε δόνηση μπορεί να διαταράξει αυτό το κατακάθι και να το διασκορπίσει μέσα στο κρασί.

Πλαγίως: Αυτή είναι η ιδανική θέση για να αποθηκεύετε τα μπουκάλια σας, γιατί το κρασί έρχεται σε επαφή με το φελλό που τον αποτρέπει από το να στεγνώσει. Φυσικά αυτού του είδους η τοποθέτηση δεν είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για κρασιά με βιδωτό καπάκι, ή φελλό από γυαλί ή πλαστικό, αλλά και πάλι είναι ότι πρέπει για εξοικονόμηση χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους μετά από 1 – 2 χρόνια
Μεγαλύτερος ο αριθμός των κουταβιών που εγκαταλείπονται – Προ τριετίας θυμίζει η εικόνα που αντικρίζει κανείς στους δρόμους
Αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους μετά από 1 – 2 χρόνια
Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν
Πρόταση για νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έκανε ο ΕΣΘ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΣΘ στο...
Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν