Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόμβα για την καρδιά το αλκοόλ!

Πιο μεγάλος ο κίνδυνος για όσους… το παρακάνουν ξαφνικά

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά την πρώτη ώρα κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τους επιστήμονες και ειδικά για όσους ενώ δεν πίνουν σχεδόν καθόλου, ξαφνικά θέλουν να το παρακάνουν! Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει κατά περισσότερο από 70% τον κίνδυνο για έμφραγμα, ιδίως όταν καταναλώνει κανείς «δυνατά» ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι και το τζιν.

«Η ξαφνική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 6 ποτά για τους άντρες και πάνω από 4 για τις γυναίκες μέσα σε μία βραδιά, προκαλεί πρόβλημα στην καρδιά και τις αρτηρίες. Αντίθετα, ένα ποτό κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος μπορεί να έχει και ορισμένες προστατευτικές δράσεις. Όμως, το περιστασιακό υπερβολικό ποτό πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής εταιρείας Heart UK, Dermot Neely.

Αντιθέτως, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ, ιδίως μπύρας ή κρασιού, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά εναντίον των μοιραίων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδία και Αυστραλία, με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 4.000 ανθρώπους που είχαν πάθει έμφραγμα για να καταγράψουν αν και πόσο αλκοόλ είχαν καταναλώσει τις ώρες πριν από το έμφραγμα. Τους ρώτησαν επίσης αν συνήθιζαν να πίνουν, τι είδους ποτά και με ποια συχνότητα, καθώς και αν έπιναν μόνο σε γιορτές και αργίες ή όταν βρίσκονταν με παρέα, και τι είδους ποτά.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Epidemiology», οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως όσοι ασθενείς είχαν πιει πάρα πολύ «στην καθισιά τους», είχαν κατά 72% να πάθουν έμφραγμα μέσα σε 1 ώρα από τη στιγμή που άρχισαν να πίνουν το ένα ποτό πίσω από το άλλο. Οι πιθανότητες αυτές άρχιζαν να μειώνονται στις 3 ώρες από την έναρξη της κατανάλωσης, ενώ 24 ώρες αργότερα δεν υπήρχε πλέον αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα.

Η συσχέτιση αυτή ήταν πιο ισχυρή με τα «δυνατά» ποτά παρά με τη μπύρα ή το κρασί, ενώ κινδύνευαν ιδιαιτέρως οι εθελοντές που δεν έπιναν καθημερινά αλλά «μια στο τόσο». Οι ερευνητές λένε πως η μπύρα και το κρασί ίσως είναι λιγότερο επικίνδυνα επειδή αφ’ ενός έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ απ’ όση τα άλλα ποτά, αφ’ ετέρου περιέχουν πολυφαινόλες - μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστό ότι δρουν προστατευτικά στην καρδιά.

Ε.Ε.: Ετικέτες για θερμίδες στο αλκοόλ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει εάν πρέπει να προστεθεί στις ετικέτες των οινοπνευματωδών ποτών επισήμανση που θα αναγράφει τις θερμίδες τους. Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία από χώρες, όπως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές,πιέζουν υπέρ της αλλαγής αυτής, εκτιμώντας ότιείναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναχαίτιση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας, που αυξάνονται ασταμάτητα σε όλη την Ευρώπη.

Ανάλογες διατροφικές επισημάνσεις ισχύουν εδώ και χρόνια για τα τρόφιμα, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά, αλλά με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιρούνται τα ροφήματα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ πάνω από 1,2%. Εάν η απόφαση του κοινοβουλίου είναι θετική, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ή ίσως χρόνια έως ότου εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ ήρθε τον περασμένο μήνα ένα βήμα πιο κοντά στην θέσπιση της υποχρεωτικής καταγραφής των θερμίδων στα ποτά, όταν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει νομοθεσία που θα την θέτει σε ισχύ από το 2016. Η νομοθεσία αυτή, την οποία ενέκριναν τα 63 από τα 68 μέλη της Επιτροπής Υγείας του Κοινοβουλίου, προβλέπει ότι εκτός από τις θερμίδες, οι ετικέτες θα αναγράφουν τους κινδύνους του αλκοόλ για τις εγκύους και τους οδηγούς. Για να ισχύσει, όμως, η νομοθεσία αυτή, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ειδικοί στην δημόσια υγεία λένε πως η αναγραφή των θερμίδων είναι απαραίτητη διότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί παντελώς ότι τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν πάρα πολλές θερμίδες. Όπως λ.χ. γράφει η δρ Φιόνα Σιμ, επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), το 10% των θερμίδων των ενηλίκων που πίνουν καθημερινά προέρχεται από τα ποτά τους. Ωστόσο, έρευνα σε 2.117 ενήλικες έδειξε πως το 80% των ερωτηθέντων όχι μόνο δεν το ήξεραν αυτό, αλλά δεν γνώριζαν ούτε πόσες θερμίδες περιέχει το αγαπημένο τους ποτό.

«Οι περισσότερες γυναίκες που ρωτήσαμε δεν ήξεραν, π.χ., ότι δύο μεγάλα ποτήρια κρασί τούς παρέχουν 370 θερμίδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο όσων πρέπει να καταναλώνουν σε μία ημέρα για να μην παχύνουν», εξήγησε η δρ Σιμ. Και πρόσθεσε: «Η πληροφόρηση που παρέχεται στους καταναλωτές πρέπει να είναι ειλικρινής και χρήσιμη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζονται οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εκείνες του φαγητού ή των αναψυκτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση για την πλατεία Διοικητηρίου - Μελέτες για ανάπλαση
Για τις κρήνες στην Άνω Πόλη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι σε ένα χρόνο η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί
Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση για την πλατεία Διοικητηρίου - Μελέτες για ανάπλαση