Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

12 πράγματα που πρέπει να πετάξετε για να είστε υγιέστεροι

Πετάξτε ότι έχει λήξει και ότι δεν χρησιμοποιείτε πλέον και θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής σας

1. Παλιά πλαστικά δοχεία και τάπερ

Ρίξτε μια ματιά στη συλλογή σας με δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και πετάξτε οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από καθαρό, άκαμπτο πλαστικό που αναγράφει "7" ή "pc" (που σημαίνει πολυανθρακικό), ή είναι παραμορφωμένο ή ραγισμένο. Αυτοί οι τύποι δοχείων μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες ή μικρόβια που έχουν εισχωρήσει στις ρωγμές και δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν με το πλύσιμο. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί τονίζουν να προτιμάτε δοχεία από γυαλί για την φύλαξη των τροφίμων σας.

2. Αποσμητικά χώρου

Παρόλο που κάποιες εταιρείες έχουν αποκλείσει τη χρήση τους, πολλά αρωματικά χώρου χρησιμοποιούν ακόμα φθαλικές ενώσεις για να κάνουν το άρωμα να διαρκεί περισσότερο. Τα χημικά αυτά είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία σε μεγάλες ποσότητες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των δυσάρεστων οσμών στη ρίζα τους παρά να γεμίζετε το χώρο σας χημικά.

3. Αντιβακτηριδιακό σαπούνι

Τα σαπούνια αυτά δεν είναι αποτελεσματικότερα στο να σκοτώνουν τα βακτήρια σε σχέση με τα κοινά σαπούνια σύμφωνα με μια αναφορά από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α το 2014. Η τρικλοσάνη, το ενεργό συστατικό στα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά θεωρείται πως συμβάλει στην υπερβολική αντίσταση στα βακτήρια με αποτέλεσμα την υπερευαισθητοποίηση του οργανισμού σε ασθένειες.

4. Φθαρμένα αθλητικά παπούτσια

Τα αθλητικά παπούτσια που χρησιμοποιούν όσοι τρέχουν σε καθημερινή βάση πρέπει να αλλάζονται περίπου κάθε τρεις μήνες. Όταν τα παπούτσια φθείρονται χάνουν την ικανότητα στήριξης του πέλματος και έτσι δεν μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς με αποτέλεσμα να μεταδίδονται στους μύες, τα οστά και τους τένοντές σας και να σας κάνουν επιρρεπείς στους τραυματισμούς. Αν δεν τρέχετε και τόσο συχνά αλλάξτε τα κάθε έξι μήνες ή όταν αρχίσετε να παρατηρείτε τη φθορά.

5. Παλιές οδοντόβουρτσες

Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί βράδυ όπως πρέπει, τότε οι τρίχες της βούρτσας σας μάλλον έχουν ξεφτίσει πιο γρήγορα από όσο περιμένατε και τα δόντια σας δεν καθαρίζουν σωστά. Φροντίστε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία των δοντιών σας.

6. Ρούχα που δεν φοράτε πια

Ρίξτε μια ματιά στη ντουλάπα σας. Πόσα πράγματα δεν φορέσατε όλο το χρόνο; Πολλοί από μας κρατάμε ρούχα από την εποχή που είχαμε παραπάνω κιλά ώστε να τα ξαναφορέσουμε αν παχύνουμε ή εκείνο το τζιν που φορούσαμε όταν ήμασταν στο πανεπιστήμιο που είναι τουλάχιστον δυο νούμερα μικρότερο μήπως με την κατάλληλη δίαιτα μας χωράει και πάλι. Και στις δυο περιπτώσεις η τακτική είναι λανθασμένη και μπορεί να επιφέρει άγχος σε μια εποχή που το περιττό άγχος είναι πραγματικά επιβλαβές για την υγεία.

7. Παλιά μάσκαρα

Τα υγρά καλλυντικά, όπως και η μάσκαρα, μπορεί να κρύβουν πολλά μικρόβια. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη μάσκαρά σας αφήνετε και μερικά μικρόβια στις βλεφαρίδες σας. Επίσης μολύνετε το βουρτσάκι σας με ακόμα περισσότερα μικρόβια που έτυχε να βρίσκονται εκεί και μετά το βουτάτε πάλι στο σωληνάριο, μέσα σε ένα υγρό περιβάλλον σε θερμοκρασία δωματίου που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό τους. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να πετάτε οποιοδήποτε προϊόν υγρού μακιγιάζ τρείς μήνες αφού το ανοίξετε.

8. Μπαγιάτικα καρυκεύματα

Τα καρυκεύματα που έμειναν στα ντουλάπια σας για χρόνια δε θα σας κάνουν κακό αλλά δε θα προσθέσουν και καμία γεύση στο φαγητό σας, το οποίο είναι σημαντικό όταν προσπαθείτε να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό και με λίγα λιπαρά αλλά θέλετε να προσθέσετε αυτό το κάτι για να μην είναι τελείως άνοστο.

9. Παλιό αντηλιακό

Όταν πρόκειται για αντηλιακά, η ημερομηνία λήξης είναι ύψιστης σημασίας γιατί τα χημικά που μπλοκάρουν τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου χάνουν τη δραστικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου. Όση ποσότητα λοιπόν και να βάλετε από το περσινό σας αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50, δεν πρόκειται να σας προστατέψει από την γήρανση ή τον καρκίνο του δέρματος.

10. Παλιό λιπ γκλος

Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε γύρω από το στόμα σας μαζεύει γρήγορα πολλά βακτήρια και όσο αυτά τα βακτήρια παραμένουν σε ένα υγρό σωληνάριο, τόσο πολλαπλασιάζονται. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης ειδικά αν έχετε κάποιο σκάσιμο στο ευαίσθητο δέρμα των χειλιών. Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να πετάτε τα κραγιόν και τα λιπ γκλος σας έξι μήνες από τη στιγμή που τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά.

11. Σκονισμένα και μπουκωμένα φίλτρα

Το ιδανικό είναι να έχετε στο σπίτι σας έναν ιονιστή, ή ένα κλιματιστικό τελευταίας τεχνολογίας που εμπεριέχει ένα τέτοιο σύστημα. Οι συσκευές καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA είναι απαραίτητες για κάθε σπίτι γιατί η ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο είναι περίπου 25 με 100 φορές χειρότερη από την ποιότητα του αέρα στο έξω περιβάλλον. Για την ακρίβεια, ένα σπίτι 140 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να συγκεντρώσει έως και 18 κιλά σκόνης! Απλά μην ξεχνάτε να αλλάζετε τα φίλτρα τακτικά γιατί μαζεύουν υγρασία και βακτήρια τα οποία καταλήγουν και πάλι στο χώρο σας.

12. Πλαστικές σανίδες κοπής

Αν χρησιμοποιείτε πλαστικές σανίδες κοπής σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μετά από λίγο καιρό τις γραμμές που σχηματίζονται στην επιφάνειά τους. Μόλις τα βακτήρια από τα τρόφιμα που κόβετε εκεί (ιδίως από το κρέας) μπουν σε αυτές τις χαραγματιές και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθείτε. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ξύλινες σανίδες γιατί το ξύλο περιέχει ένα ρετσίνι που είναι φυσικό αντιμικροβιακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεκάδες μαθητές στη Λαμία έπαθαν τροφική δηλητηρίαση – Από σχολικά γεύματα
Σε δημοτικά σχολεία του δήμου - Τέσσερα παιδιά και μια εκπαιδευτικός εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα και έλαβαν ειδική αγωγή
Δεκάδες μαθητές στη Λαμία έπαθαν τροφική δηλητηρίαση – Από σχολικά γεύματα