Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΟΥ: Το 40% των Ελλήνων θα είναι παχύσαρκοι ως το 2040

Έρχεται επιδημία παχυσαρκίας στον πλανήτη, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αληθινή επιδημία παχυσαρκίας ως το 2030, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία ευρωπαϊκού συνεδρίου για την παχυσαρκία στην Πράγα. «Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση», τονίζει ο ΠΟΥ.

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τσεχία αναμένεται επίσης να γνωρίσουν μεγάλη αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών και γυναικών αναμένεται να διπλασιαστεί και να φθάσει από το 20% που καταγραφόταν το 2010 σε περίπου 40% το 2030. Στην Ισπανία, το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών αναμένεται να ανέλθει από το 19% στο 36% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν όλος ο ενήλικος πληθυσμός της Ιρλανδίας θα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ως το 2030. Το 89% των ανδρών στην Ιρλανδία «αναμένεται να είναι» υπέρβαρο γύρω στο 2030, ενώ το 48% θα είναι παχύσαρκο, έναντι 74% και 26% αντίστοιχα το 2010, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Μεταξύ των γυναικών στην Ιρλανδία, το ποσοστό των υπέρβαρων θα αυξηθεί από το 2010 ως το 2030 από το 57% στο 85%, και το 57% των γυναικών αναμένεται να είναι παχύσαρκες το 2030.

Ένας άνθρωπος θεωρείται υπέρβαρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) υπερβαίνει το 25. Όταν ξεπερνά το 30, θεωρείται παχύσαρκος. Οι προβλέψεις του ΠΟΥ είναι επίσης ανησυχητικές για τη Βρετανία, όπου το 2030 προβλέπεται ότι το 33% των γυναικών θα είναι παχύσαρκες, από 26% το 2010, όπως και το 36% των ανδρών, έναντι ενός 26% το 2010.

«Επειγόντως πολιτική αλλαγής»

Στη μεγάλη πλειονότητα των 53 χωρών οι οποίες συμπεριελήφθησαν στη μελέτη αναμένεται να καταγραφεί αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και των παχύσαρκων προσώπων μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού. Σε πολύ λίγες χώρες το ποσοστό αυτό θα σταθεροποιηθεί ή θα μειωθεί. Τέτοια είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου αναμένεται πως οι ενήλικοι άνδρες που είναι παχύσαρκοι θα μειωθούν στο 8% του πληθυσμού το 2030, από 10% το 2010.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη τονίζουν ότι οι προβλέψεις αυτές διατυπώνονται με «τη μεγαλύτερη δυνατή επιφύλαξη». Ωστόσο για τη Βρετανίδα Λόρα Γουέμπερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, η αύξηση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και «είναι απαραίτητο να θεσπιστούν επειγόντως πολιτικές για να αντιστραφεί αυτή η τάση».

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν σημαντικό υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ στο πρόσφατο παρελθόν, σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1,9 δισεκ. ενήλικοι ήταν υπέρβαροι το 2014 και, εξ αυτών, πάνω από 600 εκατ. παχύσαρκοι. Ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων «υπερδιπλασιάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1980 ως το 2014», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τρίτη «απειλή» παγκοσμίως η παχυσαρκία!

Η παχυσαρκία αποτελεί τον τρίτο πιο επιβαρυντικό παράγοντα στην παγκόσμια οικονομία από αίτιο οφειλόμενο στον άνθρωπο, μετά το κάπνισμα στην πρώτη θέση και την ένοπλη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία στη δεύτερη, σύμφωνα με νέα έκθεση της McKinsey.

Όπως τονίζει η μελέτη, ένας στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, δηλαδή συνολικά 2,1 δισ. άνθρωποι. Εάν οι διαστάσεις επιδημίας της παχυσαρκίας συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε το ποσοστό θα αυξηθεί στο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για 2,8 εκατ. θανάτους ετησίως.

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή της παχυσαρκίας, η έκθεση εκτιμά ότι το κόστος της σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια ετησίως, βάσει στοιχείων όπως είναι η απώλεια οικονομικής παραγωγικότητας, τα κόστη στα υγειονομικά συστήματα και οι επενδύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παχυσαρκίας.

Στρέφοντας την προσοχή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας της παχυσαρκίας, ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης, Ρίτσαρντ Ντομπς, σημειώνει: «Η παχυσαρκία είναι τώρα ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί μία ευρεία στρατηγική παρέμβασης. Κάθε μεμονωμένη παρέμβαση είναι πιθανό να έχει μία μικρή μόνο επίδραση».

Σοκαριστική η παιδική παχυσαρκία την Ελλάδα

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, της οποίας τα επίσημα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, στο δείγμα των παιδιών που ερωτήθηκαν, το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα και αφορούσαν το ποσοστό παχυσαρκίας και το ποσοστό σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, παιδιών 6-9 ετών, σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, για παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών, έγινε στο πλαίσιο του COSI και συμμετείχαν 5.682 μαθητές του Δημοτικών Σχολείων, 2.758 της Β’ τάξης και 2.924 της Δ’ τάξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πάνω από το φυσιολογικό το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους στα παιδιά 6-9 ετών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες με την Ελλάδα να κατέχει τα υψηλότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν