Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

9 συνήθεις ύποπτοι για τροφική δηλητηρίαση

Επειδή είναι δύσκολο να πούμε ποιές τροφές είναι τελικά ασφαλείς, ας αναφέρουμε ποιές είναι σίγουρα από τις πιο επικίνδυνες

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν από κοπριά, μολυσμένο νερό, ή άπλυτα χέρια προτού ακόμα τα αγοράσετε. Για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση, πλένετε το προϊόν και τα χέρια σας καλά, ειδικά αν προηγουμένως έχετε αγγίξει ωμό κρέας. Επίσης, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε διαφορετική σανίδα κοπής από αυτήν του κρέατος για αποφύγετε την επιμόλυνση και την εξάπλωση των βακτηρίων.

Το αγαπημένο πρωινό πολλών έχει συνδεθεί πολλάκις με την εμφάνιση σαλμονέλας. Τα βακτήρια καιροφυλακτούν μέσα στα αυγά, οπότε το σωστό μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμά αυγά και διατηρήστε τα στο ψυγείο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Κάθε ωμή τροφή που προέρχεται από ζώο - μισοψημένο κρέας, ωμά αυγά, γάλα και οστρακοειδή - αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για μόλυνση. Πρέπει πάντα να θεωρείτε το κακοψημένο κρέας πιθανώς μολυσμένο ώστε να το μαγειρεύετε επιμελώς και φυσικά να καθαρίζετε καλά κάθε επιφάνεια με την οποία ήρθε σε επαφή.

Αυτός ο τύπος ψαριού μπορεί να μολυνθεί από σκομπροτοξίνη η οποία προκαλεί αναψοκοκκίνισμα, πονοκεφάλους και κράμπες. Αν δεν διατηρηθεί σε πάγο αμέσως μετά το ψάρεμα, το ψάρι αυτό απελευθερώνει την τοξίνη η οποία δεν μπορεί να εξουδετερωθεί με το μαγείρεμα. Είναι καίριας σημασίας λοιπόν, ο τόνος αλλά και όλα τα άλλα ψάρια και θαλασσινά, να διατηρούνται στον πάγο από τη στιγμή που θα βγουν από την θάλασσα μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο σας.

Πριν μετατραπούν σε πανάκριβη λιχουδιά, τα στρείδια βρίσκονται στον πάτο του ωκεανού φιλτράροντας το νερό γύρω τους για να τραφούν. Λογικό είναι πως αν το νερό το οποίο φιλτράρουν είναι μολυσμένο, το ίδιο θα είναι και τα στρείδια. Αν λοιπόν σερβιριστούν ωμά ή κακοψημένα, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή μπορεί να περιέχουν βακτήρια που θα προκαλέσουν εμετό, ναυτία και διάρροια.

Παρόλο που οι τροφικές δηλητηριάσεις στα περισσότερα τρόφιμα ξεκινούν από τις κακές συνθήκες υγιεινής σε εστιατόρια, στην περίπτωση του τυριού, τα προβλήματα εμφανίζονται σε προϊόντα που καταναλώνονται στο σπίτι. Το τυρί μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα ιδίως για αποβολές στις εγκύους. Γι' αυτό οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγετε τα πιο ευάλωτα μαλακά τυριά όπως η φέτα, το μπρι και τα μπλε τυριά.

Το παγωτό έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για δηλητηριάσεις από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα λόγω των αυγών και του γάλακτος που περιέχει. Αν τα δυο αυτά συστατικά του δεν είναι σωστά παστεριωμένα, η κατανάλωση του παγωτού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Μια άλλη πολύ κοινή πηγή τροφικών δηλητηριάσεων είναι όλα τα είδη των μούρων συμπεριλαμβανομένων της φράουλας, των μύρτιλλων και των βατόμουρων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατίτιδας Α το 2013 σε κατεψυγμένη μίξη μούρων και μούρα εισαγωγής από τη Χιλή και τη Γουατεμάλα που είχαν μικρόβια τα οποία προκάλεσαν διάρροια, αφυδάτωση και κράμπες.

Μη-παστεριωμένο γάλα

Το μη-παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί την προβλεπόμενη διαδικασία εξάλειψης των μικροβίων και πάει απευθείας από την αγελάδα στο ποτήρι σας, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία σας. Η παράβλεψη της παστερίωσης σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μικρόβια που είχε το ζώο βρίσκονται και μέσα στο ποτήρι σας. Σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και E. coli. Η λύση είναι απλή: αποφύγετε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν δεν είναι παστεριωμένο, ειδικά αν είστε έγκυος ή έχετε προβλήματα στο ανοσοποιητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ