Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγκόσμια πρωτοπορία: Επιστήμονες έφτιαξαν λειτουργικό σπέρμα στο εργαστήριο

Ελπίδα για χιλιάδες υπογόνιμους άντρες για μια νέα θεραπεία

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, επιστήμονες έφτιαξαν λειτουργικό σπέρμα στο εργαστήριο και ανοίγουν την «πόρτα» σε νέες θεραπείες υπογονιμότητας για χιλιάδες άντρες. Οι Γάλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριό τους ανθρώπινα σπερματοζωάρια. Θα πρόκειται για σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της ανδρικής στειρότητας, αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα ξεκινήσουν οι εργαστηριακές δοκιμές στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, η Κallistem, που προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις έρευνές της, σχεδιάζει να αρχίσει προκλινικές δοκιμές το 2016 (για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της τεχνικής) και, στη συνέχεια, κανονικές κλινικές δοκιμές το 2017. Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει μια εν δυνάμει μεγάλη αγορά διεθνώς της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τουλάχιστον 50.000 υπογόνιμοι άνδρες ετησίως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα μέθοδο.

Όλα αυτά όμως, αν επιβεβαιωθεί η έρευνα! Προς το παρόν όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επιστημονική δημοσίευση ή επιβεβαίωση από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς. Μέχρι σήμερα, κάτι ανάλογο, δηλαδή σπερματογένεση στο εργαστήριο, είχε επιτευχθεί μόνο σε ποντίκια.

Παίζουμε σε μια κατηγορία μόνοι μας!

Η Isabelle Cuoc, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το επίτευγμα των επιστημόνων: «Η εταιρεία μας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, δηλαδή τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Έχουμε επίσημα την πρώτη επιστημονική ομάδα παγκοσμίως που μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά σπεραματοζωάρια, έτοιμα για εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία είμαστε οι μόνοι παίκτες!».

Ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kallistem, που εδρεύει στη Λιόν ανακοίνωσαν ότι επέτυχαν αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια: να αναπτύξουν σε σωλήνες εργαστηρίου (in vitro) πλήρως ανεπτυγμένα σπερματικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» προδρομικά ανώριμα κύτταρα (σπερματογόνια), που είχαν ληφθεί μέσω βιοψίας από τους όρχεις στείρων ανδρών.

Με δεδομένο ότι ο ανδρικός πληθυσμός στη Γη εμφανίζει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων εμφανίζει μείωση έως 50%, αν όντως καταστεί εφικτή η δημιουργία εργαστηριακών σπερματοζωαρίων, θα πρόκειται για σημαντική καινοτομία.

'Άλλοι ειδικοί χαιρέτισαν την ανακοίνωση, αλλά με επιφύλαξη, αναμένοντας την επιβεβαίωσή της. Η σπερματογένεση είναι μια άκρως πολύπλοκη διαδικασία στον οργανισμό του άνδρα, που απαιτεί περίπου 72 ημέρες. Πολλοί άνδρες πάσχουν από αζωοσπερμία, δηλαδή από την ύπαρξη στο σπέρμα τους ανεπαρκών ή αφύσικων σπερματοζωαρίων, πράγμα που τους καθιστά υπογόνιμους ή τελείως στείρους. Τα «σπερματοζωάρια του σωλήνα» θα αξιοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση, αν όλα πάνε καλά. Θα είναι επίσης δυνατό να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν εν καιρώ.

Τι καθορίζει την υγεία του σπέρματος και πώς να το βελτιώσετε

Εάν εσείς και η σύντροφός σας προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη ίσως να αναρωτιέστε για την υγεία του σπέρματός σας. Αρχίστε κατ’ αρχήν να κατανοείτε ποιοι είναι οι διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα και στη συνέχεια εξετάστε ποια μέτρα πρέπει να πάρετε, προκειμένου να βοηθήσετε το σπέρμα σας να πιάσει κορυφαίες επιδόσεις. 

-Η υγεία του σπέρματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας, της ποσότητας και της κίνησης.

-Ποσότητα. Είναι πιο πιθανό να είστε γόνιμοι αν εκσπερματώνετε. Το σπέρμα που απελευθερώνεται σε μία μόνο εκσπερμάτωση περιέχει περισσότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

-Ποιότητα. Το φυσιολογικό σπέρμα έχει οβάλ κεφάλι και μακριά ουρά που σκοπό της έχει να το προωθήσει προς τα εμπρός. Οσο περισσότερο σπέρμα έχετε με αυτό το σχήμα και με αυτή τη δομή, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε γόνιμοι.

-Κίνηση. Για να φτάσει και να διεισδύσει στο ωάριο, το σπέρμα πρέπει να κινηθεί και να κολυμπήσει μέσω του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας και των σαλπίγγων. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κινητικότητα. Είναι πιο πιθανό να είστε γόνιμοι αν το περισσότερο από το 40% του σπέρματός σας έχει αυτή την κινητικότητα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να παράγετε υγιή σπερματοζωάρια

Μπορείτε να κάνετε κάποια απλά βήματα για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να παράγετε υγιές σπέρμα. Για παράδειγμα:

-Εξασκηθείτε στο ασφαλές σεξ. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα -όπως τα χλαμύδια και η βλενόρροια- αποτελούν την κύρια αιτία της υπογονιμότητας, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας, περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ -ή παραμείνετε σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί από κάποια σεξουαλική ασθένεια.

-Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του σπέρματος.

-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Ερευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τόσο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων όσο και την κίνηση του σπέρματος.

-Διαχειριστείτε το άγχος. Το στρες μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική λειτουργία και να παρεμβαίνει με τις ορμόνες που χρειάζονται για την παραγωγή σπέρματος.

-Κινηθείτε. Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ