Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

Σύνδεση με προβλήματα μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σύνδεση με προβλήματα μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η ορμονική «καταιγίδα» που βιώνει η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη επιφέρει μόνιμες αλλαγές σε βασικές δομές του εγκεφάλου της, σύμφωνα με μία σειρά νέων μελετών.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί παρουσιάζει διακυμάνσεις η μνήμη των γυναικών στη διάρκειά της και μετά τον τοκετό, αλλά και γιατί οι μητέρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή σε σύγκριση με τις άτεκνες συνομήλικές τους. Επιστήμονες από τον Καναδά εξέτασαν δύο γυναικείες ορμόνες και ανακάλυψαν ότι ασκούν πολύπλοκη δράση αναλόγως με την ηλικία της γυναίκας και το αν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι.

Αν και οι σχετικές μελέτες έγιναν κυρίως σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους ανθρώπους, διότι οι ορμόνες και οι δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο όλο θέμα είναι κοινές. Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν χθες στο 9ο Ετήσιο Καναδικό Συνέδριο Νευροεπιστήμης (CAN-ACN 2015), που διεξάγεται στο Βανκούβερ.

Όπως είπε η δρ Λιίσα Γκάλεα, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγονται επίπεδα οιστρογόνων αρκετές εκατοντάδες φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά.

Η «πλημμύρα» αυτή μπορεί να αλλάξει την νευροπλαστικότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και ευθύνεται για διάφορες παραμέτρους της μνήμης και της αντίληψης του χώρου (σ.σ. η νευροπλαστικότητα είναι η ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων).

Επιβαρύνει τον εγκέφαλο;

«Οι ορμόνες ασκούν βαθιά επίδραση στο μυαλό μας. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που δεν αλλάζουν για πάντα μόνο τη ζωή, αλλά και την ψυχολογία και την φυσιολογία της γυναίκας», είπε η δρ Γκάλεα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, όταν χορηγείται θεραπεία στις γυναίκες είτε για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είτε για νευροεκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου».

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν μεν καλύτερη μνήμη, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα ανάλογα νοσήματα, γεγονός που αποτελούσε μυστήριο έως τώρα», δήλωσε η δρ Γκάλεα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές έγκυοι παραπονούνται για φτωχότερη μνήμη, αλλά δύο χρόνια μετά τον τοκετό αναφέρουν δραματική βελτίωση της μνήμης τους. Ωστόσο η μνήμη τους αρχίζει να φθίνει ταχύτερα στη μέση ηλικία σε σύγκριση με εκείνη των γυναικών που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά.

«Όσο περισσότερα παιδιά έχει αποκτήσει μία γυναίκα, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι κινδυνεύει να εκδηλώσει άνοια αργότερα στη ζωή της», είπε η δρ Γκάλεα. «Ίσως λοιπόν η τεκνοποίηση να επιβαρύνει τον εγκέφαλο με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε». Αν, λοιπόν, χορηγηθεί σε αυτές τις γυναίκες και ορμονοθεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ