Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πόλεμος» στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ένας καλός ύπνος το βράδυ ίσως είναι το κλειδί για να νικηθεί το αλτσχάιμερ και η άνοια

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις ότι ένας καλός ύπνος μπορεί και να είναι η καλύτερη πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τη νόσο, καθώς βοηθάει να συσσωρευτούν τοξικές πρωτεΐνες, οι οποίες πυροδοτούν το Αλτσχάιμερ. Η νέα έρευνα δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με άνοια, εφόσον είναι πλέον πιθανό ο ύπνος να προστατεύει τον εγκέφαλο μας.

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την μνήμη μιας ομάδας ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 65 και 81 για να διαπιστώσουν αν επηρεάζεται ανάλογα με το πόσο κοιμούνται. Έκαναν επίσης μαγνητικές τομογραφίες για πλάκες βήτα-αμυλοειδούς, δηλαδή πρωτεΐνες οι οποίες σχηματίζουν «πλάκες» στον εγκέφαλο που σκοτώνουν τα νευρικά κύτταρα και ίσως επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Όσοι έκαναν τον λιγότερο βαθύ ύπνο, όχι μόνο είχαν το υψηλότερο επίπεδο β-αμυλοειδούς, αλλά είχαν και τη χειρότερη επίδοση στο τεστ μνήμης, ξεχνώντας λέξεις που αποστήθισαν την προηγούμενη ημέρα. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης και έναν «φαύλο κύκλο»: Η πρωτεΐνη διαβρώνει όχι μόνο τη μνήμη, αλλά διαταράσσει και τον ύπνο, ο οποίος στη συνέχεια ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου.

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια χαιρέτισε την ανακάλυψη, ελπίζοντας ότι στο μέλλον ίσως μπορούμε να αποτρέπουμε τη μελλοντική απώλεια μνήμης με θεραπεία στέρησης ύπνου, χρησιμοποιώντας άσκηση και συμπεριφοριστική θεραπεία. Ένας καλός ύπνος σε τακτική βάση, μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει το σώμα από τη πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδούς.

«Ξεπλένει» τον εγκέφαλο

Ο καθηγητής Walker, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Nature Neuroscience, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα νέο μονοπάτι μέσα από το οποίο η νόσος του Alzheimer μπορεί να προκαλέσει την εξασθένηση της μνήμης αργότερα στη ζωή. Ο ύπνος θα μπορούσε να είναι ένας νέος θεραπευτικός στόχος για να προστατευτεί η μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και σε ασθενείς με άνοια. Ο ύπνος βοηθά «ξεπλένει» τις τοξικές πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, εμποδίζοντας τη συσσώρευση της πρωτεΐνης και την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου».

Όμως ο Eric Karran, διευθυντής έρευνας στο Ερευνών Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε: «Ένας άσχημος ύπνος μπορεί να πληγώσει τη μνήμη και τις νοητικές δεξιότητες σε όλους μας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι η συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο καθώς γερνάμε, σχετίζεται με προβλήματα ύπνου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη μνήμη. Πρέπει όμως να γίνουν πολλές περισσότερες μελέτες για να ξεκαθαρίσει η σύνδεση ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ».

Ο Ian Le Guillou, αξιωματικός έρευνας σε κέντρο έρευνας για το Alzheimer στη Μ. Βρετανία, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες για να κατανοήσουμε καλύτερα αν ο κακός ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη των προβλημάτων μνήμης και αν θα μπορούσε να είναι ένας στόχος για μελλοντικές θεραπείες. Οι άνθρωποι που κάνουν άσχημο ύπνο δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν έχουν προβλήματα ύπνου, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο σωστός ύπνος βοηθάει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)