Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μπλόκαραν» τον καρκίνο του μαστού

Τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες ενάντια στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανακάλυψαν έναν «διακόπτη» που επιτρέπει στα κύτταρα καρκίνου του μαστού να εξαπλωθούν στους πνεύμονες. Όταν έκλεισαν το διακόπτη σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού, ο αριθμός των δευτερογενών όγκων που βρέθηκαν στους πνεύμονες μειώθηκε σημαντικά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι νέες θεραπείες ενάντια στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη νέα μελέτη σχετικά με τη νόσο. Η πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του μαστού που προκαλείται από την εξάπλωση των όγκων σε άλλα μέρη του σώματος του όγκου και πιο συχνά στους πνεύμονες.

Η μελέτη αφορούσε το ρόλο των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν από τον αρχικό όγκο. Άλλωστε, σε προηγούμενη έρευνά της ίδιας ερευνητικής ομάδας, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος του μαστού χρειάζεται τη βοήθεια των μακροφάγων για να εισβάλει στους πνεύμονες και να δημιουργήσει δευτερογενείς όγκους.

Οι ερευνητές, στη νέα έρευνα, διαπίστωσαν ότι τα μακροφάγα κύτταρα απαιτούν τα μόρια που ονομάζονται χημειοκίνες για να επικοινωνούν με τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν αυτή την επικοινωνία σε πειράματα, βρήκαν ότι ο αριθμός των δευτερογενών όγκων στους πνεύμονες μειώθηκε κατά δύο τρίτα. Επιπλέον, μπλοκάροντας τα σήματα, σταμάτησαν τα καρκινικά κύτταρα να μπουν στους πνεύμονες μέσα από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ εμπόδισαν όσα είχαν μπει στους πνεύμονες να δημιουργήσουν νέους όγκους.

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ!

Τα ανθρώπινα κύτταρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα ίδια μόρια για να επικοινωνούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η «επέμβαση» στα μόρια CCR1 μπορεί να φέρει λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς και ίσως σταματήσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο καθηγητής Jeffrey Pollard, διευθυντής του κέντρου έρευνας, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας ανοίγουν την πόρτα για την ανάπτυξη θεραπειών που στοχεύουν στο μικροπεριβάλλον του όγκου, το οποίο μπορεί να σταματήσει την θανατηφόρα εξέλιξη του καρκίνου του μαστού».

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Wellcome Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Medicine.

Ο James Jopling, διευθυντής του «Breast Cancer Campaign and Breakthrough Breast Cancer», δήλωσε: «Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα μακροφάγα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολύπλοκη σχέση των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των καρκινικών κυττάρων στην ανάπτυξη του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού».

«Παρά το γεγονός ότι μελετήθηκε μόνο σε ποντίκια, είναι συναρπαστικό ότι μπλοκάροντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων αυτών μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ενός δευτερεύοντος όγκου. Αυτό θα μπορούσε να αναδείξει ένα νέο δρόμο για την έρευνα σχετικά με τις θεραπείες που σταματούν την ανάπτυξη του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το έργο αυτό μεταφράζεται σε ένα χρήσιμο τρόπο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο», ολοκλήρωσε ο ειδικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ