Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγνοούν οι γυναίκες τα «όρια» γονιμότητας!

Οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται δραματικά για τις γυναίκες άνω των 44, καλύτερα να «παγώνουν» τα ωάρια τους πριν τα 35

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Πολλές γυναίκες αγνοούν τη σημαντική πτώση στη γονιμότητα μετά την ηλικία των 35. Όμως αγνοούν και την κατακόρυφη πτώση των πιθανοτήτων για εξωσωματική γονιμοποίηση μετά τα 40. Μία λύση θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ψύχη ωαρίων στα 35 ή απλά να χρησιμοποιούν ωάρια από δότρια για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για να γίνουν μητέρες. Όπως και να έχει, οι γυναίκες της 44 ετών και άνω θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις πραγματικές πιθανότητες τους για γονιμοποίηση, ειδικά για την περίπτωση δωρεάς ωαρίων.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας όταν φθάσουν στην ηλικία των 44 για να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες των γυναικών να αποκτήσουν ένα μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν μόνο 1,3% σε ηλικία 44 και άνω, αλλά αυξάνεται σε 24% σε άτομα ηλικίας 38-39.

Η Δρ Marta Devesa στο νοσοκομείο Universitari Quiron-Dexeus στη Βαρκελώνη, είπε ότι η δραματική μείωση των γεννήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι ηλικιωμένες γυναίκες βάζουν στην «κατάψυξη» τα ωάρια τους στα 35, ή να χρησιμοποιούν ωάρια δότριας, τα οποία προέρχονται από νεότερες γυναίκες.

«Οι γυναίκες της 44 ετών και άνω θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις πραγματικές πιθανότητες τους για γονιμοποίηση, ειδικά για την περίπτωση δωρεάς ωαρίων», είπε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, σε συνάντηση στη Λισαβόνα, την περασμένη Τρίτη.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο μιας μελέτης 12 ετών για τα ποσοστά γεννήσεων, με τη συμμετοχή πάνω από 4.000 γυναικών, αποκάλυψε την απότομη πτώση των ποσοστών επιτυχίας γυναικών που διανύουν την 5η δεκαετία ζωής. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι μεταξύ 40 έως 41 ετών, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν 15,6%, αριθμός που μειώθηκε στο 6,6% σε άτομα ηλικίας 42 και 43. «Υπάρχει μια σχετική μείωση από τα 41 στα 42 - αλλά η πρόγνωση είναι πραγματικά μάταιη από τα 44 και μετά», δήλωσε η Devesa.

Απότομη πτώση μετά τα 35

Οι γιατροί που σχολίασαν τη μελέτη, δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες αγνοούν τη σημαντική πτώση στη γονιμότητα μετά την ηλικία των 35. Αυτή η άγνοια δυναμώνει άλλωστε από τις ζωές διάσημων προσώπων, τα οποία ξεκινούν οικογένειες στα 40 τους. Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 32% στην ηλικία των 35 και πέφτει στο 1,9% στα 45.

Ο Stuart Lavery, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Hammersmith, δήλωσε ότι πολλές γυναίκες είναι πιθανό να σοκαριστούν από την απότομη μείωση της γονιμότητας μεταξύ των γυναικών στα 40 τους. Η πτώση στη γονιμότητα πιστεύεται ότι προκαλείται από γενετικές βλάβες που συσσωρεύονται σε παλαιότερα ωάρια. Τα τελευταία στοιχεία, είπε, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη πιο «ρεαλιστικών προσδοκιών» μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών που ήλπιζαν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Ο Adam Balen, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, είπε: «Αν ακούσετε πολλές καλές ειδήσεις για διασημότητες που μπορεί να έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των διασημοτήτων που μπορεί να μην ήταν σε θέση να κάνουν μωρά, είτε λόγω της υπογονιμότητας είτε ενδεχομένως μετά από θεραπεία γονιμότητας που απέτυχε».

Μικρές συμβουλές γονιμότητας!

Ακολουθούν μικρές συμβουλές για να αυξήσουν οι γυναίκες τις πιθανότητες σύλληψης και να γίνουν μανούλες:

-Μην αφήνετε το χρόνο να περνά, η πιο γόνιμη ηλικία μιας γυναίκας είναι από τα 20 ως τα 30, αλλά πλέον και στα 45 οι γυναίκες κάνουν εύκολα παιδιά, ωστόσο μόλις νιώσετε έτοιμες βάλτε μπρος.

-Μάθετε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σου και φρόντισε να μην "χάνονται" ανεκμετάλλευτες! Στις γόνιμες μέρες καλό είναι μια γυναίκα να έχει σεξουαλική επαφή 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

-Συνηθίστε να καπνίζετε λιγότερο, τα βλαβερά συστατικά του τσιγάρου επηρεάζουν τη γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα καθώς επηρεάζει το κάπνισμα το σπέρμα του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα πορτογάλων επιστημόνων, ο καπνός στις γυναίκες επηρεάζει το πόσο «φιλικό» είναι το περιβάλλον της μήτρας στο γονιμοποιημένο ωάριο, γιατί μειώνει την αιμάτωση, ενώ στους άντρες μειώνει την παραγωγή σπέρματος, επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητά του και προκαλεί φθορές στο DNA.

-Ξεχάστε για λίγο το αλκοόλ, αυτή η συμβουλή αφορά και τους άνδρες και τις γυναίκες. Επιπλέον, μείωσε τις ποσότητες της καφεΐνης που προσλαμβάνεις καθημερινά.

-Μην αγχώνεστε. Πολλά ζευγάρια καταφέρνουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη όταν βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, επειδή τότε είναι και οι δύο πιο χαλαροί και έχουν λιγότερο άγχος. Το στρες είναι εχθρός της γονιμότητας.

-Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα στους άνδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον
Εξέφρασε τον φόβο ότι οι εσωκομματικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία
Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον