Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλή Βρετανού ειδικού: «Παγώστε το σπέρμα στα 18 σας»

Επιστημονική τάση για πάγωμα σπέρματος αλλά και ωαρίων νωρίς

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Πάγωμα του σπέρματος στα 18 χρόνια, προτείνει Βρετανός βιοηθικολόγος μιλώντας στο BBC, για να αποφύγουμε τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με την τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία. Ο ειδικός αναφέρει ότι το σπέρμα γίνεται πιο επιρρεπή σε βλάβες καθώς μεγαλώνουμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο του αυτισμού, της σχιζοφρένειας και άλλων διαταραχών.

Ο Δρ Κέβιν Σμιθ, από το πανεπιστήμιο Abertay στο Dundee, υποστηρίζει ότι το πάγωμα σπέρματος στη Εθνικό Βρετανικό Σύστημα θα πρέπει «να γίνει ο κανόνας». Όμως η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας είπε ότι κάτι τέτοιο θα «προσφέρει μια πολύ τεχνητή προσέγγιση για την τεκνοποίηση» και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη των νέων ζευγαριών.

Οι άνδρες πλέον κάνουν παιδιά μετά τα 30 τους - η μέση ηλικία της πατρότητας στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκε από 31 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 33 σήμερα. Δυστυχώς, ενώ παραμένει δυνατό να κάνουν παιδιά και σε προχωρημένη ηλικία, υπάρχουν συνέπειες. Εξηγώντας στην επιστημονική επετηρίδα Journal of Medical Ethics, ο Δρ Σμιθ είπε ακόμα και μικρές αυξήσεις στον κίνδυνο της νόσου θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες σε ένα ολόκληρο έθνος.

Ο ίδιος είπε στην ιστοσελίδα του BBC News: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά το ζήτημα της πατρικής ηλικίας και την επίδρασή του στην επόμενη γενιά των παιδιών». Η λύση του είναι η αποθήκευση σπέρματος σε τράπεζες σπέρματος, ώστε οι ηλικιωμένοι άνδρες να μπορούν να τεκνοποιήσουν χωρίς κανένα κίνδυνο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία για να γίνει κάποιος μπαμπάς, αλλά οι άνδρες στα 40 ίσως χρειάζεται να έχουν «μια βοήθεια από το παρελθόν τους». Είπε ότι το σπέρμα θα πρέπει να αποταμιεύεται ιδανικά γύρω από την ηλικία των 18 ετών. Κοστίζει γύρω στις 150-200 λίρες (210-280 ευρω) ανά έτος στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ είναι φθηνότερο στις κλινικές του βρετανικού ΕΣΥ.

Αντιδράσεις στην πρόταση!

Ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο pανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: «Αυτή είναι μία από τις πιο γελοίες προτάσεις που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Οι κίνδυνοι για τους πιο ηλικιωμένους πατέρες είναι πραγματικά πολύ μικροί. Γνωρίζουμε δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να παγώσουμε χωρίς λάθη το σπέρμα. Ως εκ τούτου, οι άνδρες που παγώνουν το σπέρμα στα 18, στην ουσία θα υποβάλουν τις συζύγους σε μία ή περισσότερες διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια».

Ο καθηγητής Adam Balen, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, διαφώνησε με την ανάγκη για μια παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. «Όχι μόνο προσφέρει μια πολύ τεχνητή προσέγγιση για την αναπαραγωγή, αλλά και μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας καθώς η τεχνολογία δεν εγγυάται ένα μωρό». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα κατεψυγμένα σπερματοζωάρια ήταν λιγότερο γόνιμα από τα φρέσκα και τα ζευγάρια είναι πιθανό να πρέπει να εξαρτώνται από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο καθηγητής Balen υποστήριξε: «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συμβουλεύουμε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες να παγώνουν τα ωάρια και το σπέρμα τους, αλλά να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν δουλειά και να κάνουν παιδιά - κάτι που μπορεί να απαιτεί μια κοινωνική και πολιτική αλλαγή». Άλλες χώρες, ιδίως στη Σκανδιναβία, τα πάνε καλύτερα από στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχοντας φροντίδα στα παιδιά και άδειες μητρότητας και πατρότητας.

Η Sheena Lewis, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Ανδρολογίας, δήλωσε: «Οι άνδρες πρέπει να σκεφτούμε την οικογένεια πολύ νωρίτερα στη ζωή τους. Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι είναι πραγματικά μια πολύ καλύτερη ιδέα για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να κάνουν παιδιά στα 20 και στα 30 τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις - Συζήτηση για να περιέλθει στα "χέρια" της Βουλής - Ο απολογισμός ενεργειών και δράσεων από το Σύλλογο...
Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)