Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέντε βήματα για ζήσετε περισσότερα χρόνια!

Χρυσοί κανόνες υγείας για μακροζωία και προστασία από τις ασθένειες

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Η καθημερινή άσκηση, η λογική δίαιτα, η διατήρηση υγιούς βάρους, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η αποχή από το κάπνισμα μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα άνω των 65 ετών. Η καρδιακή ανεπάρκεια προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και μπορεί να τους αφήσει με προσδόκιμο ζωής χειρότερο σε σύγκριση με τους καρκινοπαθείς.

Οι ειδικοί λένε ότι ακολουθώντας τις συμβουλές είναι σαν να «ανακαλύπτουμε ένα νέο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 50%». Τα αποτελέσματα είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η υγιεινή ζωή είναι η φθηνότερη και πιο αποτελεσματική λύση για να προστατευτεί ο οργανισμός μας.

Η δρ Liana Del Gobbo, h οποίa πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Είναι πολύ ωφέλιμο να μάθουν οι ενήλικες ότι οι απλές αλλαγές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η μέτρια σωματική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αν και διατροφικές συνήθειες δεν σχετίστηκαν με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτή τη μελέτη, η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών».

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή μυϊκή αδυναμία, η νόσος καρδιακής βαλβίδας και οι αρρυθμίες αυξάνουν τις πιθανότητες της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα ενδεικτικά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, το στομάχι και το κάτω μέρος της πλάτης και η χρόνια κόπωση.

Επιστήμονες από το Friedman School of Nutrition στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, παρακολούθησε σχεδόν 5.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είχαν αρχικά σημάδια της νόσου. Για τα επόμενα 21 χρόνια οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διατροφή, πόσο περπατούν, την ψυχαγωγική δραστηριότητα, την ένταση της άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ, την αποχή από το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος, την περιφέρεια μέσης και την υγεία της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης υπήρξαν 1.380 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υψηλές ποσότητες άλατος σχετίστηκε με 15% αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Όμως εκείνοι που περπατούσαν καθημερινά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο.

Κάνοντας άσκηση που καίει περισσότερες από 845 ή περισσότερες θερμίδες την εβδομάδα, μένοντας μακριά από το κάπνισμα, κάνοντας μέτρια κατανάλωση αλκοόλ - όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα - και διατηρώντας τη μάζα σώματος μικρότερη από 30, συσχετίστηκαν επίσης με σημαντικά μειωμένες τιμές κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνοι που υπάκουσαν τέσσερις ή όλους τους χρυσούς κανόνες είχαν τις μισές πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν το ένα ή και κανένα.

Ο Δρ David Maron, διευθυντής της προληπτικής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Ιατρικής Σχολής του, είπε: «Αυτή η ανάλυση παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν ανέξοδες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Είναι λογικό για τους ασθενείς μας να περπατούν πολύ, να πίνουν με υπεύθυνο και προσεκτικό τρόπο, να αποφύγουν την παχυσαρκία και να μην καπνίζουν. Γνωρίζουμε ήδη οι συμπεριφορές αυτές έχουν άφθονα οφέλη για την υγεία και η πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα». Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο American College of Cardiology Journal Heart Failure.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Combo με γκολ στο 2.05 στο “Artemio Franchi”
Πριν από ένα ποδοσφαιρικό σαββατοκύριακο - φωτιά “ζεσταινόμαστε” σήμερα Παρασκευή (17/05), καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν δυνατές αναμετρήσεις.
Πάμε Στοίχημα: Combo με γκολ στο 2.05 στο “Artemio Franchi”