Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλές για να μην… πνιγούμε!

Κάντε μπάνιο με ασφάλεια, μακριά από ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

 Περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας, με την πλειονότητα από αυτούς να χάνονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τη στεριά και κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άντρες-θύματα του πνιγμού είναι τριπλάσιοι από τις γυναίκες, η πιο επικίνδυνη ηλικιακή ομάδα είναι 20 έως 24 ετών και κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, η υπερεκτίμηση των κολυμβητικών δεξιοτήτων και η κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, καθώς και τα δύο άκρα του ηλικιακού φάσματος, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και τα μωρά και νήπια ηλικίας έως και 5 ετών. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερόπου στόχο έχει την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πνιγμών και των παρ’ ολίγον πνιγμών στην χώρα μας. Για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια το κολύμπι στη θάλασσα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά μεταξύ άλλων τα εξής:

-Μάθετε κολύμπι (κατά προτίμηση από δάσκαλο).

-Να κολυμπάτε πάντοτε με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.

-Μην μπαίνετε απότομα στην κρύα θάλασσα και μην παραμένετε πολλή ώρα σε κρύο νερό.

-Να μην κολυμπάτε, εάν δεν περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό.

-Να μην μπαίνετε στο νερό, εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ουσίες

-Μην απομακρύνεστε από την παραλία και μην ξεπερνάτε τις σημαδούρες. Το ιδανικό είναι να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή.

-Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη στους άλλους.

-Μην καλείτε ποτέ «βοήθεια» για αστείο, γιατί μπορεί να θέσετε τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο.

-Αποφύγετε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σας κρατήσουν απομονωμένους από την βοήθεια αν σας συμβεί κάτι.

-Μην κάνετε επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ατομική ή την ασφάλεια άλλων σε κίνδυνο.

-Να προσέχετε τα ψηλά κύματα. Πρέπει να μάθετε να περνάτε κάτω από αυτά. Το ιδανικό, όμως, είναι να μην μπαίνετε στο νερό όταν έχει κύμα.

-Αν βρίσκεστε σε άγνωστη παραλία, ενημερωθείτε από τους ντόπιους για την ασφάλεια και τους δυνητικούς κινδύνους.

-Μην βουτάτε με το κεφάλι στο νερό, ιδίως αν δεν μπορείτε να δείτε τον πυθμένα ή σας είναι άγνωστα τα νερά. Αν το νερό είναι ρηχότερο από 1,5 μέτρο, αποφύγετε εντελώς τις βουτιές με το κεφάλι.

-Αν «πιαστείτε» σε κάποιο θαλάσσιο ρεύμα, μην κολυμπήσετε αντίθετα με αυτό, αλλά ακολουθήστε το με αργό ρυθμό και παράλληλα με την ακτογραμμή ώστε να απεγκλωβιστείτε και ύστερα να επιστρέψετε στην ακτή.

-Αν πάθετε κράμπα στο νερό, γείρετε μπροστά, πάρτε βαθιά ανάσα και βυθίστε το κεφάλι σας στο νερό, κινώντας τα πόδια σας για να επιπλέετε και τεντώνοντας τον μυ που πονάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από την σύσπαση.

-Αν κρυώνετε στο νερό, βγείτε στον ήλιο και σκεπαστείτε με μία πετσέτα για να στεγνώσετε.

-Αν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά, μην τα αφήνετε στιγμή μόνα τους μέσα ή δίπλα στο νερό. Πρέπει να βρίσκεστε διαρκώς σε απόσταση ενός χεριού από αυτά. Να θυμάστε ότι τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών μπορεί να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε λίγα εκατοστά νερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κηφισιά: Πόρτες και οροφές που πέφτουν και στέγαστρα αμιάντου σε σχολεία
Πολλά προβλήματα σε σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας έφερε στο φως το περιστατικό με την πτώση της πόρτας στο 3ο δημοτικό
Κηφισιά: Πόρτες και οροφές που πέφτουν και στέγαστρα αμιάντου σε σχολεία
Δανειολήπτες ελβετικού: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη
Ζητούν συνάντηση με Χατζηδάκη - «Σκάνδαλο πλέον η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει νομοθετικά στα κατ’ ευφημισμόν δάνεια»
Δανειολήπτες ελβετικού: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη