Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ασφαλή τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, «όχι» τα προϊόντα διαίτης!

«Τα τρανς λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα και στα fast food τρόφιμα είναι μια απειλή για την υγεία και θα πρέπει να εξαλειφθούν από την αγορά»

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Αν βούτυρο, γάλα και κρέας καταναλώνονται με μέτρο, δεν θα αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του διαβήτη. Η ετυμηγορία σηματοδοτεί μια εκπληκτική ανατροπή στις διαιτητικές συμβουλές. Για δεκαετίες, οι ειδικοί δημόσιας υγείας συμβούλευαν να μείνουμε μακριά από τα κορεσμένα λίπη που περιέχουν όλα τα τρόφιμα, αν θέλουν να αποφύγουμε έναν πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συμβουλές ήταν… άκυρες και το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή είναι να τρώμε φυσικά προϊόντα. Η κορυφαία ειδικός διατροφής Zoe Harcombe, δήλωσε: «Το γεγονός ότι σκεφτήκαμε ποτέ ότι το αληθινό φαγητό είναι κακό για εμάς είναι ένα από τα πιο ηλίθια πράγματα που έχω ακούσει ποτέ στον τομέα της διατροφής».

Ερευνητές απέδειξαν ότι τα αφύσικα τρανς λιπαρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου 30%. Αλλά τα κορεσμένα λίπη από φυσικές πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή οι μπριζόλες κρέατος, δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή. Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Ράσελ Souza, δήλωσε: «Για χρόνια όλοι γνώριζαν ότι πρέπει να κόψουμε τα λίπη. Τα τρανς λίπη, δεν έχουν οφέλη για την υγεία και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Όμως το τι συμβαίνει με τα κορεσμένα λίπη είναι λιγότερο σαφές».

«Το μήνυμα είναι απλό - φάτε αληθινό φαγητό»

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά αξιολόγησαν 50 μελέτες παρατήρησης και δεν βρήκαν καμία σύνδεση των κορεσμένων λιπών με τη στεφανιαία νόσος, τη καρδιαγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή το διαβήτη τύπου 2. Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό British Medical Journal, λέει, αντιθέτως, ότι η κατανάλωση των βιομηχανικών trans λιπαρών συσχετίστηκε με 34% αύξηση στους θανάτους και συνολικά και 28 % αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται από τα ζωικά προϊόντα, κυρίως, όπως το βούτυρο, το γάλα, το κρέας, το σολομό και τους κρόκους αυγών, ενώ τα trans-λιπαρά οξέα παράγονται βιομηχανικά από φυτικά έλαια για χρήση σε μαργαρίνη και σνακ.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι απαιτείται τώρα επειγόντως αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών διατροφής. Ο σύμβουλος καρδιολόγος δρ Aseem Malhotra είπε: «Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δεν βοηθούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας ενώ, σε κάποιο βαθμό, συμβάλλουν σε αυτήν με την προώθηση του μηνύματος ότι τα χαμηλά λιπαρά είναι καλό για μας.

Λέω στους δικούς μου ασθενείς να τρώνε πλήρη φαγητά και να καταναλώνουν περισσότερα λίπη από ελαιόλαδο, καρύδια και ψάρια, γιατί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε οι άνθρωποι να τρώνε πλήρη θρεπτικά τρόφιμα και να μην μετράνε θερμίδες. Το κορεσμένο λίπος έχει δαιμονοποιηθεί, αλλά μερικά λίπη σε πλήρη γιαούρτια και το τυριά μπορούν πραγματικά να είναι ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι τα τρανς λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα και στα fast food τρόφιμα είναι μια απειλή για την υγεία και θα πρέπει να εξαλειφθούν από την αγορά».

«Το μήνυμα είναι απλό - φάτε αληθινό φαγητό». Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν τον περιορισμό της κατανάλωσης της συνολικής ποσότητας λίπους στο 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Το κορεσμένο λίπος να περιορίζεται στο 10% και τα trans-λιπαρά έως 1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ