Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσοχή: Οι φακοί επαφής τυφλώνουν αν είμαστε απρόσεκτοι!

Δεν πρέπει να κοιμόμαστε και να κάνουμε μπάνιο με φακούς επαφής – Χωρίς κανόνες υγιεινής κινδυνεύουμε με σοβαρές λοιμώξεις που οδηγούν στην τύφλωση

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Ο κάθε ένας από εμάς που φοράμε φακούς επαφής διαπράττουμε μια σειρά από θανάσιμα αμαρτήματα που μας θέτει σε κίνδυνο τύφλωσης, σύμφωνα μια νέα έρευνα. Η μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, σε 1.000 ενήλικες έδειξε ότι το 99% δεν ακολουθεί τουλάχιστον έναν από τους χρυσούς κανόνες για τη προστασία των φακών επαφής.

Η έκθεση διαπιστώνει μια σειρά ανησυχητικών - αλλά εξαιρετικά κοινών πρακτικών – όπως το να παραλείπουμε να τους καθαρίσουμε σωστά. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες παραδέχθηκαν ότι είχαν κοιμηθεί όλη τη νύκτα φορώντας φακούς, ενώ σχεδόν εννέα στους 10 ανθρώπους έχουν πάρει έναν υπνάκο χωρίς να τους βγάλουν.

Οι κακές συνήθειες – όπως η συμπλήρωση και όχι η πλήρης αντικατάσταση του διαλύματος των φακών επαφής - μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά καταστροφικές μολύνσεις των ματιών, όπως τη κερατίτιδα - μια φλεγμονή του κερατοειδούς που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών φακών επαφής παραδέχθηκε ότι είχε πάει σε γιατρό λόγω κόκκινων ή πονεμένων ματιών, ανέφερε η έκθεση.

Συμβουλές προστασίας από μολύνσεις

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία της μελέτης ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που εκθέτουν τους φακούς επαφής τους στο νερό - είτε με το ξέπλυμα των φακών τους στο νερό της βρύσης, είτε στο ντους ή στο κολύμπι. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους παραδέχθηκαν ότι κάνει ντους με φακούς, ενώ έξι στους δέκα πήγαν με φακούς επαφής για κολύμπι.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων δήλωσαν ότι έχουν ξεπλύνει τους φακούς κάτω από τη βρύση, ενώ σχεδόν το 17% είπαν ότι τους είχαν μουλιάσει σε νερό της βρύσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, επειδή μπορεί να μεταφέρει στο μάτι μικροοργανισμούς που ζουν στο νερό.

Παρά το γεγονός ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση, δεν είναι αποστειρωμένο και περιέχει βακτήρια που μπορούν να μολύνουν και να προκαλέσουν οφθαλμικές λοιμώξεις. Η κερατίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από μια γρατσουνιά από το νύχι μας, όταν φοράμε ή να αφαιρούμε τους φακούς. Εν τω μεταξύ, οι μισοί από όσους φορούν φακούς, ομολόγησαν ότι είχαν διατηρήσει τους φακούς πέρα από τη συνιστώμενη ημερομηνία αντικατάστασης τους.

Το CDC έκανε μια σειρά συστάσεων για να κρατήσει τους κινδύνους μόλυνσης στο ελάχιστο, συμπεριλαμβανομένων:

-Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και το καλό στέγνωμα πριν βάλουμε ή βγάλουμε τους φακούς

-Βγάζοντας τους φακούς πριν από τον ύπνο, το ντους ή το μπάνιο

-Το τρίψιμο ή ξέπλυμα των φακών με απολυμαντικό διάλυμα κάθε φορά που αφαιρούνται

-Καθαρισμός της θήκης με διάλυμα και αποθήκευση ανάποδα με τα καπάκια ανοικτά μετά από κάθε χρήση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ