Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

New York Times: Φάτε σαν Έλληνες για να ρίξετε τη χοληστερίνη!

Η μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας εξηγούν οι επιστήμονες

Δεν υπάρχει καλύτερος και γευστικότερος τρόπος να μειώσουμε τη χοληστερίνη από τη μεσογειακή διατροφή, εξηγούν επιστήμονες στην αμερικάνικη New York Post. Φτάνει όμως μόνο η διατροφή; Η αλήθεια είναι ότι τα φάρμακα για τη χοληστερίνη αποδίδουν καλύτερα όταν συνδυάζονται με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και συστηματικής γυμναστικής.

Η παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων είναι ό,τι καλύτερο!

Η παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων είναι ό,τι καλύτερο, εξηγεί στους «New York Times» ο δρ Στίβεν Λ. Κοπέκι, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή της φημισμένης Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Οπως εξηγεί ο δρ Κοπέκι, «κάθε τρόφιμο που καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί είτε να καταπολεμήσει είτε να συμβάλει στις αρρώστιες», προσθέτοντας ότι στην κλινική του προσπαθεί να πείσει τους ασθενείς να ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, διότι «οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά».

Σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για ασθενείς που προετοίμασαν οι γιατροί της Κλινικής Μάγιο γράφουν ότι «οι κάτοικοι της Ελλάδας καταναλώνουν κατά μέσον όρο εννέα μικρομερίδες αντιοξειδωτικών φρούτων και λαχανικών την ημέρα» (ας σημειωθεί ότι οι μικρομερίδες αυτές δεν είναι επακριβώς οι ποσότητες που έχουμε κατά νου διότι, λ.χ., μία μπανάνα ισούται με δύο μικρομερίδες και κάθε σαλάτα με δύο ή τρεις).

Το φυλλάδιο παραθέτει μια σειρά από εξαιρετικά υγιεινά τρόφιμα που συνιστά για καλή υγεία, όπως δαμάσκηνα, βατόμουρα, κόκκινα σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες, λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, παντζάρια, κόκκινες πιπεριές, καλαμπόκι και μελιτζάνα. Στόχος είναι να καταναλώνει κανείς δύο ή περισσότερες μερίδες λαχανικά και δύο ή περισσότερα φρέσκα φρούτα την ημέρα. Αν δεν μπορεί να φάει φρέσκα προϊόντα, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι τα φρεσκοκατεψυγμένα, σημειώνουν οι ειδικοί.

Απαραίτητες είναι ακόμα τρεις ή περισσότερες μερίδες εστιατορίου από ψάρια ή/και θαλασσινά την εβδομάδα, με τη μία να είναι ένα λιπαρό ψάρι όπως τόνος, σολομός, σαρδέλες, πέστροφα ή σκουμπρί.

Τι να τρώτε από κρέας, όσπρια και γλυκά

Από τα κρέατα, πρώτη επιλογή πρέπει να είναι το λευκό κρέας του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, να μην υπερβαίνει τα 90 γραμμάρια ψημένου κρέατος τη φορά και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται στην ίδια ποσότητα αλλά μόνο μία φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα.

Απαραίτητες είναι κάθε εβδομάδα και οι φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια, όπως φάβα, φακές, φασόλια, γίγαντες κ.λπ., ενώ λίγοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι είναι καλές επιλογές για σνακ (χωρίς αλάτι και να περιορίζονται σε ένα τέταρτο του φλιτζανιού την ημέρα).

Το ψωμί και τα άλλα δημητριακά επίσης συνιστώνται καθημερινά, αρκεί να είναι ολικής αλέσεως και σε λογικές ποσότητες (το ψωμί λ.χ. πρέπει να κόβεται σε λεπτές φέτες). Επίσης το ψωμί πρέπει να καταναλώνεται χωρίς αλείμματα ή με ελαιόλαδο, σύμφωνα με το φυλλάδιο.

Από λίπη, οι ειδικοί της Κλινικής συνιστούν φυσικά ελαιόλαδο και μάλιστα το παρθένο και το έξτρα παρθένο που είναι οι λιγότερο επεξεργασμένες μορφές του, ενώ αντιθέτως λένε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια και κορεσμένα λιπαρά.

Συμβουλεύουν επίσης μετρημένη κατανάλωση αυγών (τρία έως τέσσερα την εβδομάδα είναι αρκετά), σοκολάτα με τουλάχιστον 50% κακάο για όσους δεν ζουν χωρίς αυτήν, και κατανάλωση ει δυνατόν άπαχων γαλακτοκομικών (τυριά με πολλά λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα και σε ποσότητα ίση με 30 γραμμάρια).

Γλυκά, τηγανητά και καθετί νόστιμο και παχυντικό, τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται ή να περιορίζονται δραστικά, ενώ απαραίτητο είναι όλα αυτά να συνοδεύονται και από επαρκή φυσική δραστηριότητα. Συνιστούν, τέλος, να φροντίσουμε να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες και τα παιδιά και μάλιστα μέχρι τα δώδεκά τους χρόνια διότι μετά δύσκολα αλλάζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης για Βαρτζόπουλο: Όσοι έχουμε αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί
«Ο κ. Βαρτζόπουλος έκανε μια συζήτηση και μια ανάλυση με την επιστημονική του ιδιότητα ως ψυχίατρος» είπε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης για Βαρτζόπουλο: Όσοι έχουμε αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί
«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού – Για 2 μέρες
Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος γιορτάζουν την Άνοιξη και το νέο κύκλο ζωής στο αμπέλι - Ξεναγήσεις, οινογευσίες, εκδηλώσεις και διάφορες προτάσεις
«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού – Για 2 μέρες