Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλή καρδιά: 9 τροφές για να «σώσετε» τις αρτηρίες σας!

Μείνετε μακριά από τροφές με κορεσμένα λίπη, χημικά και τοξίνες

Η διατροφή ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Η καρδιά μας, ιδιαίτερα, βασίζεται εξαιρετικά στη σωστή διατροφή. Για αυτό το λόγο λοιπόν η διατήρηση των αρτηριών σε καλή κατάσταση είναι ένας καλός τρόπος να προστατεύουμε την καρδιά μας. Πώς; Μα φυσικά τρώγοντας μερικές πολύ γευστικές τροφές!

Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Όταν είναι υγιείς, είναι δυνατές, ελαστικές και καθαρές, ώστε το αίμα να περνά από αυτές εύκολα. Με την πάροδο των χρόνων όμως, κατακάθονται στο εσωτερικό τους υπολείμματα από λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, ασβέστιο κ.ο.κ., τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις τις μπλοκάρουν.

Βασικός κανόνας για να αποφύγετε τα παραπάνω είναι να μην καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές με κορεσμένα λίπη, χημικά και τοξίνες. Αντίθετα, βάζοντας στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές θα καθαρίσετε και θα διατηρήσετε τις αρτηρίες σας σε καλύτερη κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών. Άλλη μελέτη βρήκε ότι το σκόρδο σε σκόνη μειώνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών πλάκας μέχρι και 40%, αλλά και το μέγεθος αυτής που έχει ήδη δημιουργηθεί μέχρι και 20%.

Μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο και το κάλιο κρατούν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Άλλα φρούτα με την ίδια ιδιότητα είναι το αχλάδι και το κίτρο.

Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία κρατάει τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από χοληστερίνη, προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, είναι πλούσιο σε κάλιο και φυλλικό οξύ, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, αλλά και την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, τα ωμέγα-3 εμποδίζουν και τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση.

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (καροτενοειδές), το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους και ως αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 50%.

Η κουερσιτίνη και η ρεσβερατρόλη που συγκεντρώνονται στους σπόρους, το κοτσάνι και τη φλούδα του σταφυλιού φαίνεται πως εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια.

Το ρόδι και ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών, μειώνοντας τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.

Πράσινο τσάι

Περιέχει πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) τα οποία βελτιώνουν την υγεία των κυττάρων που παίζουν ρόλο στην «επένδυση» των αρτηριών, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μεγαλύτερη διαστολή των αρτηριών – σημάδι υγιούς λειτουργίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι