Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτό είναι το μυστικό για να είμαστε ελκυστικοί!

Όλα αρχίζουν από τα συναισθήματα σας και την επικοινωνία σας με τους άλλους…

Οι άνθρωποι έλκονται ο ένας με τον άλλο για αμέτρητους λόγους και το γεγονός ότι συχνά μας έλκουν άνθρωποι που δείχνουν ότι μας καταλαβαίνουν συναισθηματικά, επιβεβαιώνεται τώρα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS. Ελκόμαστε από τους ανθρώπους των οποίων τα συναισθήματα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε και αυτό ίσως οφείλεται εν μέρει σε παρεμφερή νευρωνικά κυκλώματα.

«Το να είσαι σε θέση να κατανοήσεις τις προθέσεις και τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου είναι απαραίτητο για την επιτυχή κοινωνική αλληλεπίδραση», λέει η συντάκτρια της μελέτης Silke Anders, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Lübeck. «Για να αλληλεπιδράσουν αρμονικά δύο άνθρωποι, πρέπει να κατανοούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις τρέχουσες προθέσεις και τα κίνητρα του συντρόφου τους, να προβλέπουν τη συμπεριφορά του άλλου και να προσαρμόζονται στη συμπεριφορά τους ανάλογα».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο πιο σίγουρο είναι ένα άτομο για το πώς μια γυναίκα αισθάνεται, τόσο περισσότερο προσελκύεται σε αυτήν. Τα υψηλά επίπεδα βεβαιότητας και η έλξη σχετίζεται με περισσότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται το αίσθημα της ανταμοιβής. Αυτό, λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι η ικανότητα να καταλαβαίνει κάποιος με επιτυχία τα συναισθήματα του άλλου ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και «γεννάει» την έλξη.

«Αυτό που πιστεύω ότι κάνει τα ευρήματά μας πραγματικά συναρπαστικά είναι το γεγονός ότι η κατανόηση και η προσωπική έλξη φαίνεται να εξαρτώνται από τον εγκέφαλο του πομπού και του δέκτη, καθώς και από το πόσο καλά ταιριάζουν», λέει ο Anders. «Εάν για παράδειγμα εκπέμψει κάποιος συναισθηματικά «σήματα» θλίψης και ο δέκτης επεξεργαστεί αυτά τα σήματα τότε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου παίρνει φωτιά και νιώθει έλξη».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που έχουν δυσκολία στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων διαφέρουν από τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα καλοί σε αυτό. Οι διαφορές στα κυκλώματα του εγκεφάλου μπορεί να είναι -τουλάχιστον εν μέρει- υπεύθυνες για τις απώλειες ανταπόκρισης . «Εάν η επικοινωνία δεν λειτουργεί τόσο ομαλά όπως αναμένεται, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ο πομπός ή ο δέκτης δεν ενδιαφέρονται για την επικοινωνία, αλλά ίσως ότι το “νευρολογικό λεξιλόγιό” τους δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλο», εξηγεί.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το πώς καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα των άλλων αλλάζει με την πάροδο των χρόνων, μέσω της απόκτησης εμπειριών και της ωριμότητας.

TyposHealth

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Δεκάδες κλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Η εβδομαδιαία αποτίμηση
Ο απολογισμός της αστυνομίας για τις δράσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας
Ενδοοικογενειακή βία: Δεκάδες κλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Η εβδομαδιαία αποτίμηση
Άρης: Πολιτεία - ΕΠΟ να αναλάβουν δράση για να γίνει με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου
Δηλώνει ότι έχει τη διάθεση να συμβάλει, ώστε το Πανθεσσαλικό Στάδιο να είναι έτοιμο μέχρι τις 25 του μήνα
Άρης: Πολιτεία - ΕΠΟ να αναλάβουν δράση για να γίνει με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου